Kontakt uppstår i naturen

På den gamla bondgården en bit utanför Vessigebro härskar lugnet. Det enda som hörs ute på gården är ett stillsamt kackel från några hönor från en dörr som står på glänt.

– Så här års vilar de mest, säger Liselotte Abel, som driver Sörby Naturhälsogård tillsammans med sin make, miljöprofilen Vagn Abel. Det är inte naturligt för hönor att värpa året runt, förklarar hon. Visserligen håller större äggproducenter igång värpningen med hjälp av kraftfoder och ljus även under vinterhalvåret. Men någon sådan produktion är det knappast tal om här ute på Sörby.

– Vi håller oss till årstidens växlingar när det gäller maten. Så här års är det mycket kål och rotfrukter som gäller, fortsätter Liselotte.

Köket som är kravcertifierat och slow food-premierat, värnar hårt om mattraditioner och hantverk. Förutom de egna hönsen, bedriver makarna en småskalig uppfödning av lamm.

– Men rent allmänt förespråkar vi en kost med mer grönt, och mindre kött. Vi äter alldeles för mycket kött i den här delen av världen. Mer än vi behöver och vad klimatet tål.

Det naturliga och ekologiska går i första hand på Sörby, med såväl återbruk och kretslopp som egen energiproduktion genom andelar i vindkraft. Med hjälp av solenergi samt bilar med biogasmotorer, är gården helt fossilfri – och dessutom självhushållande med god marginal.

Den ekologiska dimensionen av hållbar utveckling balanseras på så sätt med den ekonomiska – genom återbruk och självhushållning. Den sociala dimensionen täcks in i den terapeutiska verksamhet som bedrivs på gården, på initiativ av Liselotte som är leg. psykoterapeut.

– Hela idén om naturens betydelse för rehabilitering och välbefinnande väcktes redan under min uppväxt, berättar hon. Föräldrarna drev jordbruk vid trakten av Kinnekulle i Västergötland och arbetade hårt – då blev naturen en viktig vän. Liselotte kom att ägna mycket tid åt att upptäcka naturen, och fann kärlek och trygghet där.

– Nära kontakt med naturen är i allra högsta grad hälsosamt, slår hon fast. I naturen kan hjärnan vila eftersom den sedan tusentals år vet vad sten och gräs är, vilket ger ett lugn. Alltså kan du stressa av, och lättare komma i kontakt med dina inre känslor och behov som vi annars tränger undan i vårt stressade samhälle.

Efter utbildningen till psykoterapeut läste hon trädgårdsterapi på SLU i Alnarp, där hon kom i kontakt med landskapsarkitekterna, och utvecklade en terapimetod med ett så kallat miljöpsykologiskt perspektiv. Rehabiliteringsverksamheten, som bedrivs på gården består således av samtal, stresshantering och aktiviteter ute i den vackra terapiträdgården, med vacker utsikt över nejden.

Slutligen, några korta råd från Liselotte. Med små och stegvisa förändringar i vardagen kan du nå bättre välbefinnande genom att:

 

  1. Ta dig tid att gå ut i naturen
  2. Omfamna din egen sårbarhet, och dina inre behov
  3. Lyssna på andra med empati, var nyfiken på andras behov
  4. Stanna upp – andas och känn efter vad som händer i kroppen
  5. Välj ekologiskt när du kan
  6. Tänk återbruk när du kan

Text och foto: Matts Skagshöj

www.skagshoj.se