Krispigt hantverk

Vill man ta sig in på ett område där starka konkurrenter redan regerar så gäller det att man erbjuder något som konkurrenterna inte har, man måste nischa sig helt enkelt. Det var precis vad Rootfruit gjorde när de med sitt varumärke Gårdschips lyckades både ta marknadsandelar och ge kundernas smaklökar en svängom.

Det började redan 1994, då med Laholms Chips som var ett initiativ från ett gäng bönder som ville göra något vettigt med de potatisar de fick över. Rootfruit (som tillverkar rotfruktschips av bland annat rödbeta, palsternacka, och potatis) startade 2007 och köpte till en början in sina chips från Laholms Chips. 2010 köpte Rootfruit istället upp Laholms Chips och driver nu båda varumärkena Rootfruit och Gårdschips.

Hur gjorde de då, för att nischa sig så pass mycket att Gårdschips nu är en given spelare på den svenska marknaden för premiumchips? Hanna Åhsberg, produktchef på Rootfruit, tror att det stora fokuset på att endast arbeta med rena, lokala råvaror spelar en stor roll.
– Våra produkter innehåller inga konstgjorda ämnen, utan är tillverkade av ren potatis från åkrar som ligger här runtomkring, det är sådant som konsumenterna värdesätter, säger hon.

Thomas Lindström, marknadschef på Rootfruit, håller med och tillägger att det även gjordes en stor, medveten, satsning att skapa nya smaker som inte fanns på marknaden sedan tidigare. En satsning som är på både gott och ont. – Vi tittade på vad som fanns, och bestämde oss för att göra något annorlunda. Det är svårt att sälja in våra chips i handeln om vi kommer med samma gamla ”Sourcream & Onion” som övriga leverantörer. Men om vi däremot sticker ut hakan lite och tillverkar chips med parmesan-smak eller, som vår senaste nyhet, ”Sourcream & Sweet ginger”, så blir vi genast mer intressanta, säger han. I början tillverkade vi några sorter med mer traditionella smaker. Det positiva med det var att vi vann många smaktester där det testades chips av samma smak men av olika leverantörer. Så nu när vi bara tillverkar chips med unika smaksättningar, får vi inte längre vara med i sådana tester, eftersom det inte finns något annat märke att jämföra oss med. Det är lite synd, för vi hade naturligtvis annars vunnit även de testerna, säger Thomas och skrattar. – Fast nu har vi faktiskt precis börjat tillverka en sort som bara är ”lättsaltade”, men för att inte hamna i samma fack som övriga leverantörer är detta ett specialsalt som innehåller 35% mindre natrium, vilket är mer hälsosamt, fyller Hanna i.

Rootfruit ser sina produkter som hantverk. Chipsen är noga övervakade av en ”chipsmästare” som ser till att frityren går som den ska, att chipsen kryddas eller saltas till perfektion samt att produkterna packas som sig bör.
– Vi markerar på varje påse vem som varit chipsmästare vid just det tillfället, och även om det inte ska finnas några skillnader på en påse och en annan av samma smak, så är det ju så med hantverk, att två produkter inte blir exakt likadana. Möjligheten finns menar jag, att konsumenterna kan hitta sin favorit bland våra chipsmästare, säger Thomas med ett leende.
– Detsamma gäller våra råvaror, fyller Hanna i. På Gårdschips är vi helt öppna med från vilken gård potatisarna kommer. Vi markerar även på påsarna vilken potatissort det är, vem som odlat dem samt koordinaterna till gården.

Förutom chips av olika slag har Rootfruit nyligen också lanserat olika smaker av dipp. – Även här använder vi oss av typiska svenska råvaror, med smaker som rödbeta, kantarell, sparris och lingon, säger Hanna. – Med dippen vill vi visa att vi även kan ta oss in på andra marknader än bara snacks, förklarar Thomas. För även om dippen är goda till våra chips, så fungerar de även utmärkt som en kall sås till exempelvis grillningen i sommar. Dessutom har en tjej vid namn Louise Ljung hjälpt oss att ta fram recept på annat som dippen kan användas till, till exempel har hon skapat en makalöst god lingonglass och en rödbetshummus.
Med fler satsningar och lanseringar runt om i Norden, är det snart inte bara potatisgårdarna, utan hela Laholm, som sätts på kartan för att ha Sveriges godaste hantverk.

Rödbetshummus  Ca 4 port
1 burk kokta kikärtor (410g)

Saft från en halv citron 2 msk
Gårdschips dippmix rödbeta
4 msk rapsolja
2 msk vatten
Skölj av kikärtorna i kallt vatten. Lägg allt i en bunke och mixa med stavmixer. Servera hummusen till en god sallad eller som dipp till grönsaker och chips.

Lingonglass m kolasås och kakcrunch Ca 4 port

0,5 l god vaniljglass
0,5 dl frusna lingon
1,5 msk Gårdschips dippmix lingon
2 msk kolasås
4 havrekakor

Blanda vaniljglass, lingon och dippmix i en bunke, ringla i kolasåsen. Ställ in glassmeten i frysen tills den har frusit igen. Servera med kakcrunch från krossade havrekakor.

Text: Amanda Hajney