Makarna bakom Gästis i Kvibille

I samhället Kvibille, en mil norr om Halmstad, ligger det anrika Kvibille Gästgivaregård. Här börjar historien enligt gästgivarelängden som sträcker sig ända tillbaka till drottning Kristinas 1600-tal. 1645 kan man läsa att Hans Nilson och hans hustru Zanna hade hand om gästgiveriet i Qvibille. Men detta är nu historia och sedan 2012 drivs verksamheten av makarna Marika och Anders Emanuelsson.

Vi träffar Anders en solig dag i Kvibille och frågar hur det gick till när de tog över gästgiveriet.

– Före oss drevs detta av Siv och Lasse Bengtsson i 58 år. Marika hade frågat dem tidigare om de var sugna på sälja och efter deras långa strävsamma gärning här, så passade det bra att ta över, säger Anders. Vi hade nya idéer kring gästgiveriet men ville samtidigt behålla det traditionella som Siv och Lasse skapat under många år.

Under deras fem år så har Anders och Marika tillfört gästgiveriet egna arrangemang som till exempel livemusik, musikquiz och olika temakvällar. Dessa kvällar är mycket populära och välbesökta av både ortsbor och människor utifrån. Den senaste nyheten är “Ostboden” som invigdes i början av juni och som är ett nytt utflyktsmål i Kvibille i samarbete med Kvibille Mejeri. En bod där lokalproducerad ost säljs över disk och med hyllor fyllda av andra lokala delikatesser.

Marika har en bakgrund inom restaurangbranschen och har även drivit café i Kvibille under några år medan Anders tidigare har arbetat som snickare. Marikas matkunskap och Anders snickerikunskap kom båda till användning och underlättade beslutet att överta Kvibille Gästgivaregård, då gästgivaregården behövde renoveras. Den senaste renoveringen har pågått sedan i julas för att stå klar inför premiäröppningen av Ostboden. Anders berättar att de idag också har fyra nyrenoverade övernattningsrum som han hoppas ska komma till användning under något av de event som anordnas på gästgivaregården.

– Vi håller bröllop- och födelsedagsfester, samt mindre konferenser. Just konferenser är något vi verkligen vill utveckla och tror kommer att öka med tiden. Vi vill skapa en upplevelse med ostprovning, lokal mat och övernattning, säger han.

Halland är ett rikt matlän, och Anders och Marika är glada att ha så fina produkter nära inpå knuten.

– Vi har kalkon från Stallbergs tvärs över gatan, hjortkött från PTH Vilthandel, råvaror från Gudmundsgården och svamp från Fungigården, säger Anders och tillägger att det är roligare att jobba med råvaror som har en egen historia.

Marika och Anders driver gästgiveriet samtidigt som de vill vara närvarande föräldrar till de båda barnen Moa 14 år och Filip 10 år, och ibland kan det vara svårt att få tiden att räcka till. Men som Anders säger, det är inte ett jobb, det är en livsstil, och barnen kan vara en hjälpande hand ibland.

– Dessutom får vi så otroligt positiv respons av våra besökare. Jag brukar säga att vi har världens bästa gäster på Kvibille Gästis. Det är oroligt vilka härliga människor som hittar hit, säger Anders.

Och framtiden ser de ljus på. Efter en intensiv period med renoveringar så är allt nu klart och på plats. Marika och Anders planerar att knyta ihop osten med olika event och på så sätt tillsammans skapa ytterligare historia för Kvibille Gästgivaregård.

Text: Caroline Olofsson

Bild: Viktor Dunér