”Mat! Fy faaaan va dyrt för lite mat!”

”Ska en lunch verkligen behöva kosta nästan en hel hundring?” Det frågar sig många idag, men är det priset som styr eller hantverket bakom maten som man betalar för? Låt oss fokusera på en viktig måltid som är nödvändig för oss alla, lunchen. Givetvis gynnas den personliga ekonomin om man tar med sig mat hemifrån till jobbet. Men det finns en del av oss som föredrar att köpa den tjänsten.

Jag blir otroligt fundersam när jag ser restauranger ”rea” ut maten. Hur i helsike kan de få ekonomin att gå runt när de säljer en lunch för 69-75 kr? En snabb överblick i matsalen säger mig att de troligen har 100-120 gäster en normal dag. Det är faktiskt ganska många gäster om man gör all mat själv. Först ska man planera menyn, det kräver lite fantasi och tar tid, i varje fall om man har lite ambitioner. Sedan ska man hitta de rätta råvarorna. Dessa ska inte bara kastas in i köket utan tas om hand med kärlek och respekt.

Jag ser ett lustigt scenario framför mig, så som det borde se ut med dessa låga priser och därför borde man bara ha råd med en kock:

OJ! Klockan är tio! 3 timmar har redan gått och jag har inte ens börjat tvätta grönsakerna, aj aj aj. Om TVÅ TIMMAR kommer gästerna, bogen tar tre timmar att koka, hoppas de kan vänta lite på maten. Jag häller upp surdegen och skär till bröden alldeles för sent. Smör ska vispas, sallad rivas, grönsaker skalas, skäras mm. Nä, nu jäklar det får nog bli kvällsmat istället. Jag jobbar ju så fort jag kan, får nog anställa några kockar ändå…

Nu ser det ju tack och lov inte ut så i verkligheten. Restaurangerna anställer ju personal så att de slipper detta scenario. Hög personalkostnad per intjänad krona tror jag bidrar till att så många restauranger kämpar med röda siffror.

Enligt min, i och för sig, ganska kräsna erfarenhet så klarar man inte 100-120 gäster med färre än 5 personer som ska ha lön. Man vill ju inte sitta och avnjuta en fantastisk lunch med råvaror producerade av lika hängivna bönder, i en illa luktande soptunna till matsal. Så pengen ska täcka lokalkostnaden också, och den är oftast inte speciellt billig. Listan på kostnader är ganska tråkig och lång, men oundviklig.

Det är stor skillnad på restaurang och utfodringsställe. Att gå på restaurang är något speciellt och ger en upplevelse. Ett utfodringsställe däremot ger… ingenting. På restaurang kanske det kostar några kronor mer, men ser man till vad man får så kanske det inte är dyrt utan snarare prisvärt. Man ska få vad man betalar för. Betalar man lite kan man inte förvänta sig något spektakulärt, betalar man mer kan man förvänta sig något fantastiskt.

Vad sa du? Kostar lunchen bara en hundring? Här e en tusing i dricks, så kanske vi får maten i tid imorgon.

Tack för kaffet.
Dennis Säwström
Kock, Kreativ Mat