Matcha malt med mat

Matcha malt med mat
Vi är många i detta avlånga land som kan kalla oss för whiskyälskare, och med rekordmånga whiskymässor året runt är det bara fler och fler som får upp ögonen för denna gudabenådade dryck. Dock är det inte alltid så lätt att som nybörjare veta var man ska börja, när man nyfiket ögnar igenom både sortiment och hylla hos den lokala spritbutiken. Och om man dessutom vill ”smaska” på något gott tillsammans med whiskyn står man snart i en hel djungel av valmöjligheter. Att mat och dryck kan kombineras för att förhöja smakupplevelsen är känt sedan länge, men hur ofta försöker vi matcha den malt vi valt tillsammans med tilltugg? Att whisky kan paras ihop med olika rätter och smakbitar är dock något fler och fler whiskyälskare börjar få upp ögonen för, och därför kommer här fem tips på goda whiskysorter att upptäcka – och exempel på vad som är gott att äta upptill.

Old Pulteney 12 (40%, 349 :-, nr 10465) – med vällagrad cheddar
Detta är en härligt robust men samtidigt mjuk whisky med både tydlig fruktighet från äpplen och citrus, blandat med både salt och en ljuvligt oljig munkänsla som alltid på något vis påminner mig och smöriga popcorn. Smakupplevelsen rundas av med vanilj, kryddor och honung. Denna whisky är himmelsk tillsammans med vällagrad cheddar, där den salta och feta osten gifter sig med sältan och oljigheten hos spriten. Tillsammans blir det en smakexplosion!

Blanton’s Straight from the Barrel (63,4%, 649 :-, nr 86626) – med kryddig äppelpaj
Detta är en amerikansk bourbon med en härlig, sötaktig karaktär av färsk frukt, sirap, honung, gammal hederlig vaniljsås och smörkola. Det som gör att det inte blir total sötchock är närvaron av rejäla ektoner, bitter mörk choklad och en hel del kryddor. Denna bourbon dricker jag gärna tillsammans med en äppelpaj kryddad med kardemumma, kokos och kanel. En perfekt avrundning på en trevlig middag.

Speyburn 10 (40%, 329 :-, nr 289) – med lax- och färskostsnittar
Speyburn 10 är en, enligt mig, ganska underskattad whisky med klassiska toner av apelsin, citron, krämig vanilj och maltig sötma. Själva karaktären är lätt men efter ett tag kommer en härligt blommig ton fram med både lite syrén och gräs. Denna whiskys lätta citrustoner och skira blommighet funkar fint ihop med fisk, särskilt krämiga laxsnittar med färskost och kallrökt lax.

Amrut Portonova (62,1%, 994 :-, nr 87487)- med mörka chokladbollar med kokos samt hackade tranbär
Denna indiska whisky har lagrats på både bourbon- och portvinsfat, vilket har gett den en fyllig sötma med bäriga undertoner. Förutom bär finns en hel del färsk frukt, massor av choklad, kokos, nötter och kryddor. Till denna rackare rekommenderar jag klassiska chokladbollar, fast med en twist: blanda i extra mycket kakao och hackade, torkade tranbär – och glöm inte att rulla dem i kokos istället för pärlsocker. Mums!

Lagavulin 16 (43%, 619 :-, nr 400) – med pepparkaka och blåmögelost
Vilken klassiker denna whisky är! En gigant bland rökbomberna från den skotska ön Islay, och en underbar höst- och vinterwhisky. Här trängs stora smaker som fikon, torkade dadlar, honung, julkryddor och rök med en ljus, lite torr sherryton – en tung smakupplevelse som sitter kvar länge. Något som är supergott ihop med denna whisky är ett tilltugg min farbror Anders en gång bjöd mig på: blåmögelost på en bit mjuk pepparkaka med apelsinhonung ringlat ovanpå. Vilken kombo!

Text/bild: Frida Birkehede (anglarnasandel.se)