Matgladeri på Lis Mejeri

Det var en gång en mästare på mackor som mötte en hejare på hus. Tillsammans hittade de ett gammalt, bortglömt och ensamt mejeri. Men ingen av dem hade erfarenhet av att renovera och rusta upp ett stackars hus som stått ensamt en längre tid. De ägde knappt några verktyg, men de var nyförälskade. Paret föll pladask för den gamla byggnaden och kunde inte se åt en annan stuga. De flyttade ihop på övervåningen och gav sig hän åt att upptäcka och renovera dess hemligheter. Ett tag kändes det som att de upptäckte ett nytt rum varannan dag. Då de rev ner de gräsligt gula tapeterna och hittade de vackra, välbevarade blomstertapeter därunder. Huset tycktes tala till dem. På nedervåningen var det dammigt, och under det, ingrodd smuts blandat med betong, det fick bilas bort. Med obunden entusiasm lyckades de ta fram mejeriets gamla detaljer, och bygga en levande matverksamhet. Med mycket slit och finurlighet gjorde de mejeriet till restaurang och sig själva till krögare. De bjöd in folk från när och fjärran, de ordnade bröllopsmiddagar och festaftnar.

Johan Blidberg och Rina Ratell har tagit konsekvensen av att arbeta med färska lokala råvaror. De har helt enkelt placerat sig nära dem. Ute på landet utanför Falkenberg, granne med bönder och jägare. Dessutom har de en väl tilltagen trädgård där de odlar grönsaker och örter, och har egna höns. Besöker du Lis Mejeri är det du som färdas dit där råvarorna finns! Men fråga inte efter Lis, det är orten som heter så.

De har gett det gamla mejeriet ett nytt liv. Då de berättar om kvällarna med gäster låter det som om de bjudit över några vänner till middag. Värdskapet, att få alla att känna sig välkomna och sedda, är en stor del av vad de erbjuder. Rina, som tidigare var fastighetsmäklare, tycker att yrkena egentligen handlar om samma sak – människor. Detta är något som hon kom att förstå efter några år som mäklare. Det var inte objekten som var det viktigaste utan människorna som bodde där, och skulle bo där. Det handlar om att lära känna människor, och skapa relationer. Efter en av deras soaréer på mejeriet satte sig en man och spontanspelade en avskedslåt på pianot. Då känner man sig hemma. Det är vad Rina kallar värdsmästeri!

Kanske är Johan inspirerad av deras renovering då han beskriver sin kokkonst som MacGyver-matlagning. Det handlar om att låta sig inspireras av det som finns runtomkring och av det skapa kulinarisk konst, ”Man tager vad man haver”. Johan kallar den vackra delade broccolin för ett grönt sparbanksträd. Här finns även en ständigt närvarande språkglädje.

Lis Mejeri är ett motgift mot ytlighet, det tillgjorda och plastiga. Matlagningen får ta den tid den behöver. Rätterna förändras efter årstiderna och efter tillgången på råvaror. Just nu bjuds på fantastiskt lamm. En sittning består av fem rätter, vad de innehåller får du veta då du kommer. Överraskningen är en del av upplevelsen.

Då de själva presenterar Mejeriet låter det såhär:

-Här lagar vi femrättersmiddagar med råvaror från inom en armlängds avstånd, utan krusiduller och med en liten tvist.

-Vi har öppet med jämna och ojämna mellanrum, någon till flera gånger i månaden.

Detta med att ha öppet på oregelbundna tider möjliggörs paradoxalt nog av att vi lever i en digitaliserad värld. Via sin hemsida, Facebook och på Instagram berättar de om sina öppettider, så följ dem där. Annars är risken att det hinner bli fullt innan du bokar.

Visst låter det sagolikt? Det är dagar som de när vi besöker Lis Mejeri som vi får vara som lyckligast. Synd att det inte kan vara alla våra dagar.

Vill du veta mer?

Besök lismejeri.se

 

Text: Anders Jauring