Micke Syd

Vi är många som har sett honom på scen. Han har under de senaste 35 åren både spelat i band och varit frilansande musiker åt flertalet svenska artister. Mest känd är han kanske som trummis i Gyllene Tider. Vi syftar så klart på Micke Syd Andersson. Men vad gör han nu?

Även en popstjärna som Micke Syd gör vardagliga saker som handling, städning och matlagning. Det är först när han går till arbetet som livet ser lite annorlunda ut. När vi pratar med honom är Micke mitt uppe i vardagslivet han lever i Stockholm.

– Jag har bott här i över 30 år, men Halmstad kommer alltid vara hemma, säger han.

Han hade fram tills för några år sedan även ett hus i Haverdal och när vi frågar honom vad som är bäst med Halland svarar han ”Haverdals Strand” nästan lika snabbt som frågan ställs.

Stranden i alla ära, men det verkar trots allt vara scenen som lockar Micke mest. Som trummis är publiken van att se Micke långt bak på scenen, men numera har han tagit några steg framåt och står ofta längst fram istället. Bland annat i popduon ”Syd & Ekman”. Duon består av honom själv och Tommy Ekman, mer känd som sångare och keyboardist i gruppen Freestyle som nådde stora framgångar med sina popdängor i Sverige i början av 1980-talet. De turnerar nu runt med showen ”30 år av hits”, en show som Micke själv beskriver som en mer opretentiös föreställning jämfört med den han är van att framföra tillsammans med Gyllene Tider.

– Jag och Tommy har kört ihop nu i 6 år och det är fantastiskt roligt. Vi spelar en blandning av Gyllene Tider- och Freestyle-låtar. Det är ett tacksamt jobb. De allra flesta känner till våra låtar, så det är lätt att få med publiken, oavsett om vi spelar för en stor eller liten publik, säger Micke, som tillsammans med Tommy spelar på allt från stora festivaler till mindre företagsgig. I somras uppträde de även på Allsång på Heagård.

I och med Syd & Ekman har Micke fått chansen att kliva av trumsetet för ett litet tag och byta ut trumpinnarna mot en mikrofon.

– Tommy spelar gitarr och keyboard och jag är sångaren. Det är verkligen jättekul att sjunga eftersom det är en helt annan utmaning än att spela trummor. Jag slår på min höjd på en tamburin då och då, annars är det mikrofonen som gäller, säger Micke med ett skratt.

Musiken är det som ligger honom närmast om hjärtat, men med ett hektiskt turnéschema måste han även kunna varva ner emellanåt. I sökandet efter en bra metod snubblade han över Mindful Tapping, som enligt Micke själv, är en helt ny metod av mindfulness.

– Vissa saker man bär omkring på, det kan vara känslor, rädsla eller smärta, de kommer inte bara försvinna genom att man tänker positivt. Det behövs mer. Det tycker jag Mindful Tapping kan erbjuda. Därför är jag nu en del av teamet och föreläser om dess positiva effekter tillsammans med Hanna Noorberg, folkhälsovetare.

I höst turnerar Micke vidare både med Syd & Ekman och Mindful Tapping. Så oavsett om det handlar om underhållning eller utbildning, står Micke ”Syd” Andersson fortfarande stadigt med båda fötterna på scenen.