Mord på lasarettet

Varje svensk stad med självaktning har en egen deckarförfattare som skriver om kallblodiga mördare och om ond bråd död på dess gator. Ystad har Mankell, Fjällbacka har Läckberg och Halmstad har sedan hösten 2014, sjuksköterskan och deckarförfattarinnan, Anne-Marie Schjetlein, som i skrivande form haft ihjäl folk på Länssjukhuset.

Anne-Marie Schjetlein, som är uppvuxen i Sverige men är av norsk påbrå, har redan sedan barndomen älskat att skriva. När andra lekte med dockor fascinerades hon av att skriva berättelser eller syssla med kalligrafi.
Lek med ord har alltid varit hennes grej. Det var först förra året när hon befann sig mitt i livet, som hennes debutroman möte en publik på bokhandlarnas hyllor.
– Känslan av att få hålla sin egen bok i handen för första gången efter den långa processen som det varit med att skriva boken, är faktiskt lite som att få barn, berättar Anne-Marie när vi träffar henne på Länssjukhuset i Halmstad.

Vägen var lång innan debutromanen var klar. Arbetet tog hela 7 år av skrivande. Det blev sena kvällar och helger i stället för slötittande på TV, allt vid sidan av sitt ordinarie arbete. Anne-Marie valde att ge ut sin bok genom HOI-förlag. Ett förlag där författaren själv får en större del av vinsten på bokförsäljningen men samtidigt betala en större del av utgivningskostnaderna.
Marknadsföringen av boken är också begränsad, det är upp till författaren själv att åka ut och promota sin bok. För Anne-Maries del så genomförde hon hela 27 boksigneringar hösten 2014, en arbetsuppgift som hon uppskattade.
– Man står där i en bokhandel, alldeles själv och väldigt utlämnad att möta läsaren direkt och få feedback och uppskattning är underbart. Relationen mellan människor intresserar mig och det är något jag tagit med mig från mitt yrke som sjuksköterska, men här blir det på ett annat sätt.

Debutromanen ”Döden kvittar det lika” utspelar sig i sjukhusmiljö på Hallands Sjukhus i Halmstad, och det är också där Anne-Marie arbetar som sjuksköterska när hon inte är författare.
Det är i sitt ordinarie arbete hon hämtat inspiration till sin bok.
– Det brukar ju heta, ”gräv där du står” och det är vanligt i skrivarsammanhang. Sjukhusmiljön är en spännande plats där människor möts av olika anledningar, relationer och konflikter uppstår.
När vi följer Anne-Marie runt på hennes arbetsplats, dels som sjuksköterska men också som författare, förstår man spänningen i miljöerna man möter. Folk rusar fram och tillbaka, en stämning av oro, avskalade kliniska rum och sist men inte minst de kusliga långa betongkulvertarna som sträcker sig i långa korridorer likt katakomber i ett virrvarr under sjukhusbyggnaden. Man sneglar en gång extra på de tomma sjukhussängarna i rostfritt stål som man passerar, kvarglömda rullstolar som står ensamma i ett hörn, hör hasande steg från någon eller något som passerar och plötsligt rycker man till när guiden stannar upp i en korsning i kulverten.
– Det är här en av bokens obehagliga saker sker, Anne-Marie pekar på ett tomt kalt betonggolv men i huvudet målas bilden från boken upp på liket med en sax i bröstet.

Bokens huvudperson är kirurgen Andreas som en kväll när han har jour blir inkallad till akuten och där på en brits finner sin älskarinna. Han ställs då inför ett svårt etiskt dilemma eftersom hon behöver opereras. Ingen känner ju till deras kärleksaffär, eller gör någon det? Vi får även följa Andreas familj och arbetskollegor. Den korrekta frun som försöker skapa den perfekta familjen i deras gemensamma 350 kvm-villa i Tylösand. I boken löper det även en parallell historia som växlar mellan dåtid och nutid. Läsaren får följa en ung osedd flicka som hålls gömd för resten av världen av sin svårt alkoholiserade mor. Sakta men säkert börjar läsaren nysta upp de många frågetecken och relationsband som författaren så invecklat trasslat till för oss och när vi tror oss så smått veta hur allt ligger till så omkullkastas åter vårt förnöjda leende.

Efter att ha gett ut sin första bok planerar Anne-Marie nu för en fortsättning. Går allt som det ska, blir det en trilogi där vi läsare får fortsätta följa Andreas, vars liv inte lär bli lättare.
– Många läsare hör av sig och undrar när nästa bok kommer ut, vilket är roligt. Men jag tänker inte pressa fram något utan det får ta den tid det tar, fast några sju år som den första tog att skriva lär det inte bli.
För att ge skrivandet bättre förutsättningar har Anne-Marie valt att bara arbeta deltid som sjuksköterska tills den nya boken är klar. Går allt som planerat ligger den på disken under våren 2016. Tills dess kan man passa på att läsa debutromanen som snart sålt slut i den inbundna utgåvan, annars kan man lyssna på den som talbok eller på läsplatta och till våren kommer den som pocket.