Murkonst i Laholm

Trenden säger ytterväggar i puts. Men det är också vanligt med träpanel. Håkan Karlsson, aka ”Murarn i Mellbystrand”, vill dock pusha för det traditonella teglet, fast med en tvist.

Tegel har använts i murande i över 5.000år. Det är ett naturmaterial som ger minimal risk för fuktproblem har bra värmeegenskaper. Den som väljer tegel som fasad behöver dessutom inte bry sig så värst mycket om underhållskostnader då det håller under flera genrationer utan att solblekas, eller brytas ner av väder och vind. Det är bland annat dessa egenskaper som Håkan vill framhäva.

Vi träffar Håkan utanför ett av de senaste husen han byggt. Det är i stilrent, mörkt tegel och det märks att han är lite extra stolt över just detta bygge.

– Huset sticker ut för att det har tegel både in- och utvändigt. Där ute används ett danskt tegel som heter Black Beauty. Det är extra snyggt eftersom de är lite olika brända, vilket ger skiftningar i färgen när solen ligger på. Inomhus är väggarna säckaskurade, vilket betyder att teglet tränger igenom den puts som är pålagd. Det blir väldigt snyggt, säger Håkan och pekar på inneväggarna medan vi går igenom huset.

Håkan driver Murar’n i Mellbystrand sedan 16 år, med flera anställda. Han visste tidigt att han skulle jobba med något praktiskt. Han funderade först på snickare men hans lärare, Erik Olofsson, sa att han hade en fallenhet för mureri. ”Murare är inget man kan utbilda sej till, utan det är något man föds till” hade Erik som motto, något som Håkan numera använder sig av i sin verksamhet.

Håkan har byggt många hus under åren. Det svarta tegelhuset har blivit lite av en favorit. Det är byggt med 46 cm tjocka superväggar och är isolerat med perlit, vilket gör att huset andas.

– Det ger ett fantastiskt inomhusklimat, menar Håkan.

En extra bonus med ett hus i tegel är att det samlar på sig värme. Särskilt de hus i mörka nyanser som detta.

– När solen ligger på så alstras värmen i teglet. Värmen håller i sig i flera timmar. Husväggen blir som ett stort element och gör det skönt att sitta ute även efter att solen gått ner, säger Håkan nöjt.

 

Text: Amanda Hajney