I nådens år 2038

För lite mer än ett halvt sekel sedan gick E6.an genom Norre Port och Halmstad City sken ikapp med invånarna. I Stadsdelen City fanns allt från Saluhallar där du handlade färsk fisk direkt över disk (fiskad i Laholmsbukten) till hela livsbehovet i en radie av 500 meter runt Europa och Tjuren samtidigt som det luktade nybakat överallt. Men den city-romantiken har aldrig ägt rum och kommer aldrig tillbaks. Det är ett påhitt av kineserna som Trump hade sagt.

Men handeln i City har inte dött ännu. Snabbspola framåt. Halmstads stolthet laxen är bassängodlad i Norge, matad med rosa pellets för att den skall se nyfiskad ut. Det berömda julskyltningsjippot ekar lika högt med sin frånvaro som många stadens butikslokaler gapar tomma. Du hör ju själv var det här barkar. Om utvecklingen fortsätter att kantas av småstadskompromissande så vet vi alla vad som väntar. Fråga modebutikerna i Gävle eller bagerierna i Uddevalla.

Är det bristen på pengar? Är skatterna för höga? Är Halmstads kommun och fastighetsägare fattighjon? Håller digitaliseringen på att slå ut handlarna?

Niklas Erik Jesus. Folk har mer pengar än de någonsin haft i bibliska mått räknat.

En stadsdel i Göteborg var en skenande katastrof på 70-talet, den var helt förslummad och skrämde iväg allt och alla. Men med hjälp av byggföretag, banker och en påse beslutsamhet så köpte man upp 8 kvarter och byggde in hela kalaset. 2015 besöktes Nordstan av 35 miljoner personer och hade en total omsättning på 4,2 miljarder kronor. Under julruschen 2004 kom det 140.000 personer på 1 dag och människor fick vänta timtal bara för att komma ut ur parkeringshuset. Det kostade knappt 3 miljarder att bygga i i dagens penningvärde och sysselsätter 6000 personer. Malmö har samma stamp i sin högerfot och bygger in framtiden istället för att sminka gamla lik.

Nu när Eurostop bygger ut med sina hisnande butikshyror på 6000 kr/kvm (jämfört med halva priset i bästa City läge) betyder det ju inte att det kommer handlas mindre på Eurostop oavsett hur mycket city-handlarna skyller sina röda siffror på Zalando. Men det är inte handlarnas fel. Att beslutsfattarna, från vänster till höger, inte ser att ett infrastrukturellt grepp är det enda raka, är lika tragiskt som den globala uppvärmningen. Å andra sidan kanske man anser att det är dags för City att faktiskt dö eller i bästa fall att vara centrum för något annat än handel, paddeltennis kanske?

 

Text och fotoretuschering: Pelle Stenback