Pimpa barnrummet med Hanna!

Hanna kan det här med barnrumsdesign. Hon har närmare 84.000 följare på sitt Instagramkonto @barnrumsinspo och runt 15.000 personer läser hennes blogg med samma namn varje vecka. Hennes intresse för design har alltid funnits där, men hon hade inte tänkt så värst mycket på just barnrum innan hon fick barn själv.

– Vi köpte hus i samma veva som vi fick vårt andra barn. Eftersom vi höll på att renovera så var det viktigt för mig att barnens rum skulle vara klara först. Vår äldsta son var runt ett år då och behövde ha en trygg plats att leka på mitt i allt stök, förklarar Hanna.

Hon letade inspiration runt om på nätet men saknade en plats där flera idéer var samlade.

– När våra vänner kom på besök började de fråga vart jag köpt det ena eller hittat det andra. De tyckte jag skulle skapa ett konto på Instagram där de kunde fortsätta följa utvecklingen i renoveringen. Jag lade upp några bilder och dagen efter när jag vaknade hade jag 100 följare. Efter en vecka hade jag 1000, säger hon.

Att kontot skulle växa sig så stort hade hon inte kunnat drömma om.

– Jag var nog helt enkelt rätt i tiden. Idag finns det fler konton med barnrumsdesign, många med fler följare än mig, men jag har haft turen att kunna leva på min blogg sedan ett år tillbaka, säger Hanna som idag också lägger upp bilder från andra designade barnrum som kan inspirera.

Vilka gäller nu när det handlar om barnrumsdesign?

– Trenderna varierar såklart beroende på ålder på barnet. Ju äldre barn, desto mer funktionellt. När det handlar om små barn vill man gärna ha det lite mysigt. Riktigt mysigt får du det med dova färger och kryp-in. Ett lektält eller en koja där föräldrarna kan läsa sagor för barnen eller de kan sitta och pyssla är populärt.

Vilka trender ser du komma?

– Det ekologiska tänket kommer mer och mer även vad gäller design. Det ska vara naturliga, giftfria produkter och mycket återvunnet. Du kan skapa vad som helst själv, bara du har de rätta verktygen. Gå upp på vinden och hämta ner din gamla barndomsbyrå, måla om den och pynta med nya knoppar och den är som ny.

Vilken designpryl är odödlig?

– Sänghimlen! Den blir aldrig uttjatad. Särskilt de från Ellos och Numero 74. Nästan varje gång jag lägger upp en bild med en sänghimmel från dem så frågar folk i kommentarsfältet var de kommer ifrån. Även ljusslingor är populära. De är framme året om och bidrar också till att förhöja mysstämningen i rummet.

Nämn en sak som gör skillnad i ett barnrum.

– Förvaring. Bra förvaring är jätteviktigt om man vill att det ska vara enkelt att hålla rent. Markerade lådor för respektive prylar där barnen bara kan lägga i sina saker, gör det lätt att både städa och hitta.

Vad ska man tänka på inför designandet av ett barnrum?

– Ta hjälp av barnen. Det är de som ska bo där. Låt dem vara med och bestämma färger och annat, men se till att ha lite framförhållning. Barnen ska kunna växa med rummet, så det får inte bli för ”barnsligt” ett år senare, så du tvingas tapetsera om direkt igen.

Namn: Hanna Mellden Sandmark

Familj: Maken Johan och sönerna Henri 4 år & Wilhelm 3 år

Bor: Snöstorp

Yrke: Utbildad förskolelärare, men är idag egen företagare och bloggare på barnrumsinspo.se

 

Text: Amanda Hajney

Foto: Viktor Dunér