Roten till det goda livet sitter i roten

Svensk export. Det är ord som vi hör allt oftare. Vi beblandar oss med giganterna vad gäller musik, möbler, design och hälsa!

 I lilla samhället Vallberga, strax utanför Laholm, ligger Svenska Örtmedicinska Institutet. Där pågår en verksamhet som bidrar till förbättrad hälsa för miljontals människor världen över. Hur då, undrar du? Jo, efter en gedigen forskning, producerar de traditionellt växtbaserade läkemedel och kosttillskott, alla med en gemensam nämnare – adaptogener.

– Det finns endast ett fåtal växter i världen som innehåller adaptogener. Substansen har en normaliserande effekt. Den återställer kroppen på cellnivå och hjälper på så vis kroppen att hjälpa sig själv. En adaptogen ger också snabb effekt och verkar där behovet finns, säger Mia Klint på Svenska Örtmedicinska Institutet (SÖI).

En ung man vid namn Georg Wikman började tidigt intressera sig för den verkan som vissa örter och växter har på människan, redan 1975 grundade han SÖI. Han reste världen över för att samla information och lära sig mer om adaptogener. Den första produkten som SÖI släppte på marknaden var Rysk Rot, vars främsta egenskap är att den ger energi.

– Produkten blev oerhört populär och kunderna skrev upp sig på väntelistor hos återförsäljarna då de sålde slut så snart produkten kommit in på nytt, säger Christina Holm på SÖI.

På grund av dess positiva egenskaper finns växten Rysk Rot med i de flesta av de produkter som SÖI producerar, vilket för tillfället är 9 stycken. 2008 såldes rättigheterna till tre av dem, Kan Jang, Chisan och Arctic Root till Bringwell, som nu äger produkterna på den nordiska marknaden. Men produkterna tillverkas fortfarande på SÖI, där man gör man allt från råvara till färdig produkt. Det börjar med en intensiv forskningsprocess på det egna forskningslabbet för att hitta de allra bästa möjligheterna för en produkt, man vill nå den optimala synergieffekten. Det är kombinationen mellan de olika komponenterna i produkten, som alla besitter sina egna unika egenskaper, som ger den önskade effekten. Allt beroende på om vill man nå en rogivande effekt, en som höjer prestationsförmågan eller kanske något som lindrar och förkortar förkylningar. 1 + 1 = 3.

Utomlands är SÖI, eller Swedish Herbal Institute (SHI), som de heter utanför Sveriges gränser, mycket kända inom forskningsvärlden och är världsledande inom området adaptogener. SÖI har totalt fler än 50 publicerade studier i olika vetenskapliga tidskrifter samt en av nordens största privata bibliotek med samlingar av böcker inom området medicinalväxter, med böcker från 1700-talet.

Det är många som vill samarbeta med dem.

– Vi jobbar med många universitet, institut och även idrottsklubbar. Sist var det ett engelskt fotbollslag i Premier League som hörde av sig och ville prova vår nya produkt Adapt Sport, som hamnar på försäljningshyllorna senare i år, säger Christina.

Adapt Sport, som man ska ta i samband med träning för att ge maximal energi för ökad prestationsförmåga samt förbättrar återhämtningen efter träning, tillhör en helt ny serie av tre produkter, kallad adaptserien. De övriga två är Adapt Life, som ger en kickstart på dagen och Adapt Lugn som hjälper dig varva ner på kvällen och bidrar till en bättre sömn.

Precis som de allra flesta företag strävar SÖI efter att hela tiden bli bättre. De forskar fram nya blandningar som förstärker redan befintliga produkter. De är nu inne på den tredje generationens adaptogener. Men redan med den andra generationen ansågs effekterna vara så bra att ryska rymdcentret i Star City valde att ge sina kosmonauter adaptogener, efter att de sett mycket positiva effekter vad gäller minskad stress på fåglar som tagits med ut i rymden för olika farmakologiska tester. Kosmonauterna visade sig mer effektiva och snabbtänkta vid stressande situationer.

Sportprodukter och kosttillskott är de produkter man ser en ökning av i försäljningen just nu.

– Men det är roligt att se att Arctic Root, som har funnits sedan 1980-talet, faktiskt fortfarande växer stadigt, säger Christina.

Adaptogener bidrar till:

  • Återställer och ökar den fysiska och psykiska energin
  • Förbättrar den fysiska och psykiska uthålligheten
  • Skyddar din hjärna och nervsystem
  • Mildrar oro och depression

Text: Amanda Hajney