Säkerhet och alkohol – otippad kombo

Du är aldrig fullärd, det finns alltid mer att lära sig – både sådant som är trevligt och det som kan visa sig vara livsnödvändigt. Genom Utbildningsgruppen i Halmstad kan du lära dig båda delarna. Du kan till exempel boka en dryckesprovning hemma. Du bjuder in ett sällskap och köper dryck, så kommer Jan-Peter Allmark och Michael Andersson i Utbildningsgruppen och håller en provning. Efter provningen kan du mer om drycken. Men när ljusen brinner längre och längre ner utan att någon observerar det, eller när Kalle sätter en jordnöt i halsen, vem har huvudet på skaft då? Då gäller det att säkerhetskunskapen sitter i ryggmärgen. Men vad kan du egentligen om säkerhet? Vet du till exempel att en brandsläckare på 6 kg tar slut på 20-25 sekunder?

– Många tror att en brandsläckare räcker i en halvtimme, säger Michael.

Brandsläckare ska finnas på lättillgängliga placeringar i huset, inte i pannrummet eller i källaren.

– Se brandsläckaren som en möbel, ha den där du är. Du kan ha en i sovrummet, det har jag, fortsätter Michael.

 

Killarna har stora kunskaper inom bl.a. brandskydd, HLR och krisberedskap. De menar att många inte ser vikten i att kunna utföra en så kallad Heimlich-manöver, att ha en hjärtstartare eller en brandfilt på jobbet.

– Vissa tycker att det räcker att de vet att det finns en hjärtstartare i en butik fyra kvarter bort, men den hinner du inte hämta, säger Michael.

Utbildningsgruppen vill se till att alla ska veta vad som bör finnas i varje hem och på varje kontor, och att du faktiskt ska veta vad du ska göra om olyckan är framme. Därför håller de kurser på ett avslappnat och skämtsamt sätt där du får en chans att både lyssna och testa.

– Det du inte kan skämta om kan du inte heller ta på allvar, menar Jan-Peter.