Site icon Vamé

Skånskan – med nytt rosteri i gammalt bageri

Skånskan i Halmstad är ett anrikt café som upprätthåller traditioner ända från 30-talet. Trots det är de inte rädda för att ligga i framkant med nya innovationer. Nu är de en av tio ställen i Sverige som med ett eget mikrorosteri kan erbjuda dig nyrostat kaffe.

Daniel Neborg och Niklas Swedblom har drivit Skånskan sedan 2005 och har haft en vision att så mycket som möjligt av deras utbud skall vara hemmagjort. Därför är Skånskan utöver café också ett bageri, en chokladverkstad och nu ett kafferosteri.

 – Förut malde vi kaffebönorna själva, något vi fortfarande gör, men nu rostar vi bönorna också. Det blir en helt annan smak, säger delägare Daniel. Kaffet blir kraftfullt och det är mer kropp i det. Sedan kan man variera kaffet efter tycke och smak. Man kan ställa in rostningens längd och få ett kaffe som till exempel är mellanrostat, syrligt och fruktigt eller, om man vill, mörkrostat och med en lätt bitter ton.

Som kund kan du komma in och få kaffet rostat precis som du vill hade det. Du får din egen rostning som du sedan kan ta med dig hem.

 – Visst finns det entusiaster som rostar hemma i ugnen, och står och vänder på bönorna för hand. Men i vårt mikrorosteri sker det automatiskt och det är en laser som konstant mäter av bönornas yta, så rostningen blir exakt som man vill ha den. Så det finns ingen risk att bönorna bränns vid.

Just nu har Skånskan två olika sorters orostade bönor hemma. Den ena är certifierat av Rainforest Alliance och den andra är Krav- och rättvisemärkt. Framöver kommer även nya bönsorter införskaffas för rostning.

 – Förrostade kaffebönor kan ligga upp till ett år innan de mals och används, berättar Daniel. Men nedbrytningen av böna och smak börjar direkt. Här får du kaffet direkt efter malning, så smaken är på topp.

Det är inte bara kaffedrickarna som får ta del av det nya inslaget i sortimentet. Doften av nyrostat kaffe sprider sig i det varmt belysta och mysiga caféet, och ger en ytterligare dimension till atmosfären. Inredningen består av äldre möbler. Omaka stolar och en gammal kökssoffa runt träbord som vittnar om en historia. Fönster med virkade gardiner och små travar med gamla böcker införskaffade på något antikvariat. En mellanvägg utgörs av tjocka stockar och brunt tegel. På väggarna hänger förutom stora tavlor i guldramar en vänlig liten griffeltavla som berättar att WiFi-lösenordet är “Kanelbulle” med en smiley. Caféet består av flera små rum på två våningar vilket skapar en personlig och familjär stämning och som skvallrar om den stegvisa utveckling som har skett i Skånskan sedan 1930.

Ursprungligen startade verksamheten som ett bageri i det nuvarande caféets nedervåning av systrarna Sandström från Skåne. Därav namnet. Systrarnas framgångar höll i sig och på 60-talet kunde de sälja verksamheten vidare. Då utvidgades den med chokladverkstad samtidigt som Anfelts konfektyr flyttade in på övervåningen. Efter ett nytt ägarbyte av bageriet under 80-talet kunde de båda våningarna slås samman, bli en verksamhet och caféet, som det ser ut idag, såg dagens ljus.

Sedan Daniel och Niklas tog över i mitten på 00-talet har de bibehållit och vidareutvecklat chokladverkstan. De tillverkar utsökta praliner som baseras på belgisk och schweizisk choklad. Även inom detta område är de initiativrika och jobbar hela tiden med att hitta nya smakupplevelser, vilket kan innebära olika teman efter säsong.

– Men det gäller att hitta en balans, säger Daniel. Man ska hitta något som man känner kommer att fungera, man samtidigt kan man inte flumma iväg allt för mycket.

Han poängterar att det också gäller att leverera favoriterna.

 – Det har vi alla lärt oss nu, att man inte skall ta bort trillingnöten, säger han med ett leende.

Så med egen chokladtillverkning, egna bröd och bakelser och nu ett nästan helt egenprocessat kaffe kan man fundera på vad som blir Daniel och Niklas nästa steg.

 – Nja, vi får väl tänka oss för så vi inte går för långt och uppfinner hjulet två gånger, säger Daniel. Nu gör vi ju det mesta själva, så nu lugnar vi oss nog lite.

På så sätt fortsätter Skånskan att vara den perfekta balansen mellan tradition och innovation, mellan gammalt och nytt.

Text: David Sveder

Foto: Viktor Dunér

Exit mobile version