Skintaby Smedja

En liten bit utanför Harplinge ligger den lilla byn Skintaby. Där, mitt ute bland gårdar och åkrar hittar du också Skintaby Smedja, en dold liten skatt som du inte får missa under sommarens semesterfirande på hemmaplan.

När Martin Berntson, som tog fram trätulpanerna på 80-talet, köpte smedjan 2006 såg den inte mycket ut för världen. Verksamheten utvecklades med blomlådor, den populära trästrandskatan, utemöbler, med mera. Det gick så bra att förstärkning behövdes, så Bodil Strandh anställdes. När Martin gick i pension 2015 insåg Bodil att hon satt ganska stor prägel på verksamheten och beslutade sig för att satsa och ta över smedjan. Idag driver hon Skintaby Smedja ihop med maken Kenth Ekstrand.
– Vi har fortsatt traditionen med att skapa bra, hållbara produkter som fyller en funktion, säger Bodil när hon ombeds att beskriva sitt sortiment.
Att produkterna är funktionella är A och O, även om ett par av dem endast är ”till för ögat”. – Jag tycker om att använda komponenter som egentligen är ämnat för något annat, eller som fyller fler funktioner. Den här till exempel, säger Bodil och pekar på en hög cylinderformad cementskapelse, den är lika fin som blomkruka, paraplyhållare eller som marschallhållare.
Förutom små inredningsdetaljer så skapas det också en hel del större utemöbler, såsom bänkar, bord och en hängmattebåt, vilken inte bara är vacker för ögat utan dessutom mycket komfortabel.
– Alla våra möbler är gjorda i slitstarka material som gör att de kan stå ute året om, år efter år, säger Kenth och tillägger att de bara jobbar med underleverantörer som de vet de kan lita på och som dessutom är så lokala som möjligt. Vi eftersträvar också att använda så miljövänliga produkter som det bara går. Våra disktrasor till exempel, efter att de blivit använda och tvättade några gånger så är det bara slänga dem i komposten så förmultnar de som vilka naturprodukter som helst.
Kunderna kommer från Sverige och världens alla hörn, och många besöker Smedjan bara för den fina miljöns skull.
– Vi tycker det är roligt att folk kommer hit bara för upplevelsen, de känns att de uppskattar att se våra produkter i vår miljö, säger Bodil och leder oss ut i det fina och vackra orangeriet.
Det är Bodil som står för designen på produkterna, något som hon älskar att göra. – Jag trivs som bäst när jag får skapa. I mitt tidigare yrkesliv har jag provat på det mesta, men det är först nu jag känner att jag har hamnat rätt. Jag frågade mig själv, vad blir jag lycklig av?, och svaret fanns i Smedjan. Visst, jag kanske inte tjänar lika bra som när jag hade ett ”vanligt” jobb, men den ekonomiska biten är inte den intressanta när det kommer till livskvalité, säger Bodil.

 

Namn: Bodil Strandh
Bäst med Smedjan i Skintaby: Den sköna miljön och alla trevliga möten, och så Kenth förstås.
Namn: Kenth Ekstrand
Bäst med Smedjan i Skintaby: Lugnet, miljön, trädäcket med vatten och natur.
Öppettider sommaren 2017: Tisdag – torsdag mellan kl 12-18 och fredag – söndag mellan kl 12-16

Text: Amanda Hajney Foto: Viktor Dunér