Skippa grillkol, nu är det vedeldat som gäller!

I många århundraden var elden mittpunkten i människans liv och ett avgörande redskap när det kom till matlagningen. Även fast vi inte behöver elden idag för att varken hålla värmen eller tillaga vår mat, finns det fortfarande en fascination. Det i kombination med trenden att spendera mer tid ute i trädgården har skapat en ökning  av antalet vedugnar i svenska hemmen och inte minst hos restaurangerna.

Under sin uppväxt bakade han mycket tunnbröd i gamla bakugnar och idag driver Victor Westvall företaget Zanichellis Vedugnar. Med hela Sverige som sin arena åker han runt och förser privatpersoner och restauranger med vedugnar, som han importerar från Italien. — Det har skett en ökning den senaste tiden, och det beror antagligen på att människor är mer och mer intresserade av att leva och laga sin mat ute i trädgården under bar himmel, berättar Victor och fortsätter: Ökningen kommer inte som någon överraskning, eftersom man i princip kan laga vad man vill i en vedugn. Röken och den höga temperaturen ger en smak och knaprig yta som man inte kan få på något annat sätt.nder sin uppväxt bakade han mycket tunnbröd i gamla bakugnar och idag driver Victor Westvall företaget Zanichellis vedug-

Victor har vedugnar för alla olika tillfällen, och kan även bygga en på plats så den är anpassad för kundernas önskemål. Han har även byggsatser som tillåter den händige att bygga sin egen ugn och det är enklare än vad man kan tro.

Vid val av vilken ugn du behöver, bör du ställa dig några frågor: Ska den vara inomhus eller utomhus? Vilken storlek vill du ha? Vad ska den huvudsakligen användas till? Detta är frågor som styr bland annat vilket material som ugnen ska byggas i.

— Det vanligaste materialet är eldfast sten eftersom de tål höga temperaturer, förklarar Victor och fortsätter: det gör att en riktig stenugn håller värmen så länge så man kan använda sin ugn även för långkok, bakning och andra rätter som kräver värme under en längre tid.


En maträtt som blir
ofantligt god i en vedugn är pizza. Hemligheten är att tillaga den under en kortare tid, men på mycket hög temperatur, någonstans mellan 350 – 400 grader.

Victors hemsida hittar du på www.vedugnar. se, där kan du läsa mer om olika ugnar samt ställa eventuella frågor.

Namn: Viktor Westvall

Bor: Östersund

Rolig fakta: Byggt vedugnar till Per Moberg och Paolo Roberto

 

Text: Frida Hansson