Småstadsparet gör succé utomlands

För tjugo år sedan kunde troligtvis varken Tina Brunius eller Peter Ferdinandsson föreställa sig den resa de skulle komma att åka på tillsammans. En ovanligt vardaglig vänskapsrelation blommade ut i kärlek och kom senare att bli en värdefull affärsrelation. Med nyfunnen kärlek och färskt fiskad tång från Torekov banades vägen för det lilla tvåmansföretaget att nå internationell framgång.

Det hela började för femton år sedan då Tina, som bodde i en liten by utanför Laholm, letade efter någon att samåka med till jobbet på Halmstad Högskola. Efter tips från vänner tog hon kontakt med en man som också pendlade från den lilla orten till Högskolan varje dag. Det tog inte lång tid innan den ytliga bekantskapen övergick till vänskap, och så småningom landade i kärlek. Med fyra års åldersskillnad var de fyrtio respektive fyrtiofyra när de träffades och kände ett behov av att skapa någonting gemensamt för att utveckla relationen ytterligare.

– Vi hade redan fått barn, Peter har två sedan innan och jag har tre stycken. På den tiden levde vi inte tillsammans men efter att vi träffades var det inte aktuellt med fler barn, vi ville ha något gemensamt projekt istället och då startade vi DZ Wellness, berättar Tina.

Från ett garage i Knäred formades ett företag som producerar egna skönhetsprodukter med en mycket speciell ingrediens – torkad tång. Peter som läst miljö på akademisk nivå var intresserad av att undersöka den lokala tången, och efter att den visat sig hålla mycket hög kvalitet upptäckte paret att det fanns underskattade fördelar med tången för människors hälsa och hud.

– Vi fick fram produkten med vår egen, handplockade tång. Vi dök bakom golfbanan i Torekov och letade efter tång. Jag är gammal dykare så det fixade sig, skrattar Peter åt minnena innan företaget tog fart. Vi gjorde tester på vår torkade tång och den visade sig ha väldigt hög kvalitet så vi vågade ta steget att utveckla det och förädla konceptet.

Varför de började producera just skönhetsprodukter var lite av en slump enligt Peter, men för Tina har hud- och hårvård alltid varit ett stort intresse.

– Tången och utvecklingsprocessen triggar Peter, berättar hon, han är inte intresserad av krämer men jag har alltid varit det. Jag växte upp med en mamma som var hårfrisörska. När jag var liten och vi hade myskvällar gjorde vi alltid egna ansiktsmasker och hårinpackningar. Så när jag och Peter började titta på att producera skönhetsprodukter var det självklart för mig att de skulle bli 100% naturliga och så ekologiska som möjligt.

Till en början sålde DZ Wellness sina produkter exklusivt till Sveriges spa-anläggningar men efter att ha upptäckt ett växande intresse från hotellbranschen bytte de huvudfokus. Idag förser de hela Nordic Choice-kedjans hotell med skönhetsprodukter från egna varumärket Dharmazone till hotellens gäster. De är dessutom på god väg att expandera mot Belgien, Nederländerna, Tyskland, Frankrike och Storbritannien det kommande året. Det lilla tvåmansföretaget från Knäred har vuxit till stor internationell succé. Men den växande framgången har aldrig varit ett hinder för kärleken mellan Tina och Peter, snarare har det varit ett sätt att hålla kärleken vid liv,

– Vi driver företaget tillsammans och har varit sambos i fjorton år. Peter lagar maten och jag städar, så har vi löst problemet, säger Tina lättsamt. Sedan är jag väldigt tålmodig.

– … Och jag är väldigt ödmjuk, flikar Peter in och skrattar.

Trots att relationen och företaget i allra högsta grad är vid liv har det inte varit helt enkelt att balansera livet, och arbetet med att fokusera på det viktiga i livet är en konstant kamp.

– Jag kan inte hacka på honom för att han använder för mycket hushållspapper för det finns andra saker som är viktigare. Det finns annat att lägga kraften på. Vi kan inte tjafsa om småsaker utan man får fokusera på det som är viktigt… Men det går åt mycket hushållspapper, skrattar Tina.

– Klart man har olika åsikter ibland men det fungerar förbannat bra faktiskt, förvånansvärt bra. Sen när vi är klara med företaget kommer vi resa runt i stugorna och föreläsa om konflikthantering, säger Peter med ett leende på läpparna.

Text: Lovisa Larsson