Spara tid och tjäna pengar

Du kan spara både tid och pengar genom att tänka en extra gång och se över ditt levnadssätt. Ibland går de hand i hand, ibland måste du offra den ena för att uppnå den andra.

Att anlita en städfirma kan vara det där lilla extra du behöver unna dig för att få ihop tiden mellan jobb, familj och aktiviteter. Om du väljer att utnyttja RUT-avdraget så kan du även få hjälp med exempelvis snöskottning och barnpassning. På rutavdrag.se finns mer information om vad som gäller.

Det kanske känns avlägset att tänka på gräsklippare i vintertid. Men om du har tur kan du fynda en riktigt bra robotgräsklippare nu som gör att du kan njuta ännu mer av semestern nästa år.

Damm och smuts är ju tyvärr något återkommande, oavsett årstid. En robotdammsugare är med andra ord nyttig att ha året om.

I vårt klimat har vi, till någras glädje och andras förtret, några riktigt kalla månader. Att värma upp ett helt hus kan, men behöver inte, vara en dyr historia. Att direktverkande el är det dyraste alternativet vet kanske de flesta, men det finns inget alternativ som automatiskt är det billigaste heller. Den bästa uppvärmningskällan för ditt hus beror på hur gammalt huset är, var det ligger, hur planlösningen ser ut, om det finns vattenburen värme eller inte och så vidare. Se vilka alternativ som finns att tillgå för dig.

Oavsett om du har direktverkande el som uppvärmningsmetod eller inte, så lönar det sig alltid att kolla upp vilket pris du betalar till ditt elbolag och vad andra har att erbjuda. Se till att få bästa möjliga priset med compricer.se eller elprisguiden.se.

Det finns tid att spara genom att du gör ditt hus så automatiserat som möjligt. Flera funktioner, så som larm, lampor, elektronik och liknande kan idag styras via appar i din telefon eller via en centralapparat någonstans i huset. LexCom Home och xComfort är exempel på system som hjälper dig automatisera ditt hem.

Att se över sina lån är smart. Genom att baka ihop sina lån brukar kostnaderna minskas markant. Det kan kosta lite tid att kontakta olika banker och långivare, men du tjänar på det i slutändan. På konsumenternas.se kan du enkelt se hur mycket din kostnad ändras beroende på hur hög din ränta är.

När du ska sälja din bostad finns det också möjligheter att tjäna lite extra slantar genom att höja värdet på din bostad. Börja med att sälja din bostad under rätt tid på året. Augusti-oktober samt januari-mars är statistiskt de bästa månaderna. Lägg gärna den extra pengen på att besiktiga huset innan, så köparna vet vad de får, då är de mer benägna att buda lite extra. Se till att huset är rent och snyggt inför både fotografering och visning. Tvättade fönster, organiserade garderober och snyggt designad inredning ger många plus i kanten. Du kan även bli tvungen att fixa och måla eventuella trasiga delar eller slitna väggar. Glöm inte utsidan. En välskött trädgård, ett nymålat staket och ett tvättat tak är en fröjd för köparens ögon, som i förlängningen kan innebära en fröjd för säljarens plånbok.

Har du ingen koll på hur du ska genomföra de nödvändiga renoveringarna? Alla kan inte vara bra på allt. Vi kan inte alla titulera oss hemmafixare. Då är det tur att det finns andra som är bättre på det. Genom att utnyttja ROT-avdraget kan du spara 30% av arbetskostnaden när du renoverar eller bygger om. Läs mer på rot-avdraget.se

 

Text: Amanda Hajney