Starta Eget-tips

Du har tänkt på det länge, det pirrar lite i magen, men du har bestämt dig. Du ska starta eget. Det är en dröm du länge haft. Idén är klar.  Men hur eller var ska du börja?

– Ta hjälp!

Vårt viktigaste råd är att du inte ska vara rädd för att ta hjälp. Du är inte ensam. Runt omkring dig finns det massor av stöd. Du kan få kostnadsfri rådgivning om det mesta som du kanske funderar på, några exempel är:

 • Hur det går till att starta eget
 • Finansiering
 • Bollplank – någon att bolla tankar och idéer med

Ett bra tips är att ta kontakt med näringslivskontoret i din kommun. Vi har ett brett nätverk med kontakter som vi kan tipsa om för att hjälpa dig framåt. Dessutom arrangerar vi en kostnadsfri Entreprenörskola där du får veta mer om det mesta kring företagande.

Så vad väntar du på? Drömmar är till för att förvekligas. Lycka till med din!

Våga vara annorlunda

Alla har vi drömmar och tankar om hur vi vill leva vår framtid. Ordet passion är viktigt för dig som går i tankar om att starta eget och testa dina möjligheter att förändra världen. Gör du älskar och känner glädje inför. I mitt möte med dagens ungdomar försöker jag verkligen förklara att driva företag är ett sätt att förverkliga sig själv och bidra till ett bättre samhälle. En vara/tjänst kan vara lösningen på ett vardagsproblem och kan vi underlätta för fler så mår vi alla mycket bättre. Det är så enkelt att bara inbilla sig att allting redan är uppfunnet, men tänk verkligen efter och hitta lösningar på dina vardagsproblem. Använd din nyfikenhet istället för din rädsla, du är aldrig ensam i företagsvärlden utan det finns mängder av nätverk där du kan få hjälp och rådgivning. Alla vill att du ska lyckas och gemenskap föder nya framgångar. Underskatta aldrig din potential och underverk gör vi alla i olika former dagligen. Finner du att denna text gör dig glad och underlättar dina tankar. Kör bara kör…

5 heta tips:

 • Skaffa dig en mentor som inte är en närstående
 • Våga göra misstag, det är av dem vi lär oss
 • Ge folk vad folk vill ha
 • Tålamod kommer bli din största framgång
 • Gör aldrig något du har dålig ”magkänsla” inför

Karl-Johan ”Karla” Karlsson, egen företagare och entreprenörsutvecklare vid Falkenbergs gymnasieskola

Djurproffset

Vi är två tjejer som startade en djuraffär för två år sedan.

 • Börja med att göra en kalkyl när du ska starta eget, för att se om det finns underlag för just din verksamhet. Vi tog hjälp av Nyföretagarcentrum i vår kommun Laholm, som hjälper till med personlig rådgivning och information kring företagande. Vi har även tagit hjälp av Timbanken, där man kan ansöka om 5 timmars affärsutvecklingsstöd. Även här har vi fått många råd och tips.
 • Det är bra att satsa på något man har en bakgrund inom och kunskap om och inte ger sig på något helt nytt.
 • Det är även bra att ha något som sticker ut mot alla andra företag, varför ska kunderna handla hos just er och varför är just ni bäst!!? Vi erbjuder bland annat hundbad och kloklippning, det är något vi sticker ut med.
 • Det är viktigt att kunderna och deras behov alltid står i centrum! Vi är väldigt målmedvetna och satsar på kvalitet och på ett aktivt nätverkande med andra aktörer som bl.a. veterinär, brukshundklubb och hunddagis.
 • Det är bra att man kommunicerar med kunder via sociala medier, tävlingar och olika evenemang som man anordnar i butiken.

 

Med dessa ord vill vi bara säga lycka till, till alla som tänkt starta eget!

GO FOR IT!

//Sandra Håkansson & Linda Jensen Djurproffset Laholm