Stiligt, Trendigt & Gårdsligt

Mitt ute bland åkrar och skog ligger en liten del av paradiset. I alla fall om du gillar inredning och design. Och tofsar!

 Det är verkligen idylliskt. Lilla Horsabäck gård i Våxtorp, som ligger längs en snirklig landsväg, är inbjudande trots att det är grått ute och regnet duggar tätt just idag. Vi möts av levande ljus, lugn harmonisk musik och en glad butiksägare. Alexander Malmnäs är den unge entreprenören som vågade öppna sina drömmars butik mitt ute på landet, och har gjort det med bravur.

Det är snart åtta år sedan Alexander och maken Philip köpte gården strax utanför Laholm. Då var det för att uppfylla Philips dröm om att ha mjölkkor. Fast idag har de köttkor istället, och de delar även gården med gäss, höns och självklart lilla hunden Lukas som springer runt och nosar nyfiket.

Redan när de flyttade in såg Alexander potentialen i att någon dag driva en butik på ägorna, men det dröjde tills 2014 innan det var dags. Det som tidigare varit stall, garage och hönshus rensades ut, rengjordes, och målades – Malmnäs Möbler och Interiör var fött.

– Det är en dröm som gått i uppfyllelse. Jag visste att jag skulle öppna egen butik en dag, säger Alexander. Jag visste bara inte när.

Han har tidigare jobbat som florist, dekoratör, trädgårdsmästare och som säljare i klädbutik. Det är dessa yrken som gett honom utbildning, utveckling och självförtroende vad gäller att driva eget.

– Jag har genom mina tidigare arbeten fått full koll på hur man driver en butik, enda skillnaden är att jag nu gör det för min egen skull, vilket såklart är mycket roligare, säger Alexander med ett leende. Jag får möjligheten att handplocka mina varor. Jag skulle aldrig köpa in något som jag själv inte tycker om eller vill ha.

Hur vågar man öppna en butik mitt ute på landet så här? Är han inte rädd för att kunderna ska tycka att det ligger för långt bort?

– Personligen kör jag gärna lite längre för att titta på eller köpa något om jag vet att det är värt det. Så tror jag många av mina kunder tänker också. Att komma hit blir som en utflykt. Barnen kan titta på gässen och klappa djuren medan föräldrarna strosar runt i butiken. Våra grannar driver en restaurang och café och det finns Konsthallen i Hishult att gå till också. Kort sagt blir det en upplevelse att besöka oss, säger Alexander.

Han värderar kundfokus högt och jämför det med ringar på vattnet som sprider sig. Nöjda kunder genererar fler kunder. Det gäller även de personliga inredningsjobb han gör åt kunder i deras hem.

Nyligen vann Alexander pris för ”Årets Nykomling” på Laholms Guldkväll.

– Det var jätteroligt att vinna. Det känns skönt att Laholms Kommun är så stöttande mot företagarna i kommunen, de är verkligen måna om att det ska gå bra för oss och anordnar olika nätverksträffar. Det gör det roligare att vara egenföretagare. Nästan alla vi umgås med driver något eget.

Intresset för inredning och design har funnits sedan barnsben. Alexander påstår själv att han fått det i generna. Hans föräldrar var väldigt intresserade av både design och arkitektur och tog ofta med honom på konstutställningar. På söndagarna kunde de åka runt och bara titta på hus, inte nödvändigtvis husvisningar, utan hus i allmänhet. Som barn brukade han möblera om i sitt rum, gång på gång. Han var som lyckligast när han fick skapa. Att få gräva i landet, oavsett om det gällde att plantera eller rensa ogräs, gjorde honom glad och harmonisk. Ibland kunde han höra granntanterna bakom staketet viska till varandra: ”Titta på den där stackars Alexander som måste rensa rabatten igen.” Men han förstod aldrig vad de menade. Var det synd om honom? Han gjorde ju det han gillade allra mest. Han gillar trädgårdsarbete lika mycket som inredning, och allra roligast är det att kombinera de två.

På frågan om vilken inredningsdetalj Alexander själv inte skulle klara sig utan svarar han med ett skratt: ”Tofsar!” Även kallade ”Tassels”.

– De sätter verkligen karaktär på hemmet. Fast tyger är också viktigt, och tavlor, och mattor, och…

Listan kan göras lång. Det bästa är att blanda både gammalt och nytt. En odödlig inredningsdetalj är spegeln, anser Alexander.

– Gärna gamla speglar. Tänk dig en spegel från 1700-talet. Vad har den varit med om? Hur många har inte speglat sig i den? Vilken historia den besitter.

Nu drömmer han om att expandera. Det finns redan planer på att bygga ut butiken. En dag kanske han öppnar en butik till någon annanstans. Gärna en butik på Rivieran, om han verkligen får tänka utanför ramarna. Hans stora fasa är att bli fast i en och samma tankebana. Han vill fortsätta utvecklas.

– Är det något man vill göra måste man se till att göra det. Det är bara du själv som sätter dina egna gränser.

Bästa egenskap: Utåtriktad och har tålamod med kunder
Sämsta egenskap: Dålig på franska och otålig med affärsidéer
En solig dag: Påtar i trädgården
En regnig dag: Påtar i butiken eller hemmet
Bästa designköpet: En flygel, den ger stämning
Sämsta designköpet: Ett ekbord, det var så fult

Text: Amanda Hajney