Suzanne Åkerlund – Alla borde vara feminister

Efter många års jobb inom näringslivet som ekonom sadlade jag om. Samtidigt som jag blev politiskt aktiv studerade jag statsvetenskap och blev en medveten feminist. I ordboken står det: Feminist:person som tror på social, politisk och ekonomisk jämlikhet mellan könen. Svårare än så var det inte att definiera mig som feminist. Alla borde vara feminister som Chimanda Ngozi Adichie skriver så begripligt i sin tunna bok ”Alla borde vara feminister”. Läs den vetja! Det gör landets alla gymnasietvåor detta läsår. Och anslut dig till oss som vill göra världen bättre för både kvinnor och män, flickor och pojkar. I Sverige har vi mer än hundra års systematiskt jämställdhetsarbete bakom oss. Många andra länder i både öst och väst, tydligt med den nyvalde USA presidentens kvinnosyn, har inte gjort den resan och nu gäller det att hålla i vunna segrar för jämställdheten och samtidigt vinna ny mark. Det har aldrig funnits ett helt jämställt samhälle någonsin, bara en strävan att nå dit.

Det är lättare att driva frågan om en cykelbana eller ett nytt bygge av ett hus än jämställdhet. Ingen är liksom emot cykelbanan och flera hejar på. Det blir ett synligt resultat. Frågan om jämställdhet, vem som kan påverka och får mest av våra skattemedel men även lika möjligheter, är svårare att komma åt. Men när vi får syn på hemskheter som beror på ojämställdhet ropar vi att någon borde göra något åt detta, så här får det inte vara! Både nuvarande regering och vår tidigare alliansregering har gett kommuner och landsting tydliga mål på det här området. Det ska bara göras och jobbas med, här är det inte fritt valt arbete! Efter många års slingrande hit och dit i styrsystemet av kommunen börjar vi närma oss att kunna ta nya tag. Det finns en Europeisk deklaration som heter ”Den europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå”, den kallas ofta CEMR-deklarationen. Googla och läs den, den är något av en manual i hur man kan göra. Halmstads kommun har undertecknat deklarationen för flera år sedan och nu ska det på allvar jobbas med utveckling. Jag känner mig äntligen hoppfull i att komma framåt i frågan efter den debatt vi hade vid kommunfullmäktige i september 2016. Frågan måste drivas av oss alla som har ansvaret för kommunen, oavsett politiskt parti. Den behöver också drivas av dig och mig i vår vardag och tillsammans med alla i vår närhet.

Skarpt jämställdhetsarbete är än mer nödvändigt när det tydligare och tydligare breder ut sig en maktordning i vårt samhälle som begränsar flickor och kvinnors livsutrymme. Den kallas ofta hederskultur och är ett sätt att använda ”religion” som maktmedel att kringgå svensk lag. Det är i år 15 år sedan Fadime Sahindal mördades av sin egen far och kampen för att få upp frågan om hedersförtryck och hedersvåld på agendan tydligare tog fart. Senaste åren har även de modiga förortsfeministerna beskrivit maktordningens utbredning och att de blir kontrollerade i sina bostadsområden. Livsutrymmet begränsas alltså för svenska medborgare, läs flickor och kvinnor, mitt i ett välmående land som är välkänt för vår syn på allas lika värde? Detta är inte ok och jag som kommunpolitiker har ett stort ansvar att bromsa den här utvecklingen på hemmaplan. Vem ska annars göra det? Vi kan inte fortsätta att blunda för orättvisorna. Vi ska skicka hopp till de utsatta barnen och visa att vi är kapabla att hjälpa dem, hjälpa deras familjer till en annan morgondag. Det kräver en tydlig integrationspolitik även lokalt framöver och hårdare krav på vad vi förväntar oss av människor som kommer hit och var gränsen för mångkultur går när det krockar med svensk lag. Endast då kan vi hävda att svensk lag gäller lika för alla. I vår välvilja att göra rätt har vi svikit de mest utsatta. Acceptansen för olagliga traditioner och kulturer har ursäktats trots att barn far illa. Vi måste sluta tassa på tå och istället stå upp för mänskliga rättigheter.

Text: Suzanne Åkerlund

 

Info:

Namn: Suzanne Åkerlund
Förtroendevald politiker: Liberalernas kommunråd i Halmstad
Familj: Man, två barn och ett fuxsto