The Tall Ships Races

Det är andra gången Halmstad blir utvald som värd för The Tall Ships Races, ett globalt event som arrangeras av Sail Training International, och denna gång i samarbete med Destination Halmstad. Här finns det något för alla åldrar och de magnifika skeppen är en upplevelse att gå ombord på.

En gång i tiden satt Bernard Morgan som pensionerad advokat och drömde om att havet skulle föra samman ungdomar och sjöfarare, under vänskapliga tävlingsformer. Drömmen blev sann, och har sedan 1956, när den första tävlingen genomfördes mellan Torbay i Storbritannien och Lissabon i Portugal, utvecklats och blivit så mycket mer än bara en kappseglingstävling. The Tall Ships Races (TSR) är nu en tävling, en symbol och en upplevelse som sammanför människor på ett sätt som bara TSR kan. Att Halmstad blir utvald som värd 2017 och har varit det förut (2011), säger en del om Halmstadbefolkningens medmänsklighet och sammanhållning. Över 50 fartyg delas in i fyra klasser, A till D. I varje klass får de tre bästa fartygen pris, och det mest prestigefyllda priset tilldelas det fartyg vars besättning visat störst prov på god kamratskap och på bästa sätt knutit nya internationella kontakter. Vinnaren utses genom en omröstning bland fartygens besättningar.
När Vamé pratar med projektledaren Carina Jakobsson från Destination Halmstad framkommer det tydligt att alla involverade är entusiastiska eldsjälar.
Varför Halmstad?
– Halmstad fick vara värd för TSR 2011 vilket var ett väldigt givande och utmanande projekt som gick så bra att Sail Training International väljer att komma tillbaka. Sail Training International blev nominerad till Nobels fredspris 2007 för sitt arbete med detta gränsöverskridande ungdomsprojekt. Det är också en tävling  så klart. 15-25- åringar (traineer) med eller utan erfarenhet, får möjlighet att lära sig segla och jobba i team. Man försöker blanda traineerna så att man får möjligheten att träffa nya människor och knyta internationella kontakter. Själva eventet har ju funnits sedan 1950talet så det är både roligt och givande att det kommer tillbaka.
Vad bör man som besökare inte missa?
– Jag tycker man bör prova på OpenShip! Allmänheten får gå ombord på skeppen och se hur det är ombord. Och missa inte den härliga CrewParade på lördag eftermiddag. Då går samtliga besättningar kortege genom stan och avslutar vid Ocean Stage (stora scenen) med prisutdelning för bland annat ”Mest imponerande ankomst” och ”Mest internationella besättning”. Det kommer alltså finnas sevärdigheter, häftiga upplevelser och aktiviteter överallt, som internationell matmarknad, gatuteater med mera. Picassoparken fylls av vattensporter och med ett 60-tal utställare blir det en fullspäckad festival. Vill man med ut och segla så köper man en biljett på Halmstad Tourist Center för 495 kr och den håller för hela 3 timmars segling. På lördagen är det blandat med massor av livemusik, prova-på- aktiviteter och till och med ett cirkustält med olika föreställningar. De flesta fartyg ankommer på fredag förmiddag och avseglingen på måndag eftermiddag får man ju absolut inte missa.
En hel del artister uppträder under TSR. Vamé ringer upp Victor Sjöström från singelaktuella Galavant från Halmstad som ska uppträda på TSR, för att höra vad hans intryck är av evenemanget.
– Det ska bli galet kul att få spela på hemmaplan, vi har inte spelat så mycket i Halmstad så det ska bli jättekul, säger Victor med stor entusiasm.
Galavant skapades av en slump 2012 när Victor träffade Sebastian Atas.
– Det blev ganska pang på rödbetan. Jag ringde upp Sebastian och ville göra några låtar tillsammans med honom efter att ha hört hans alster och på den vägen är det. Vi gjorde några låtar som vi skickade till en bekant i branschen som också föll för musiken, som kan liknas vid Electro/Pop/House. Väldigt dansvänligt men originellt, säger han.
Galavant är förhållandevis oetablerade i Halmstad, då de mest spelat på större festivaler de senaste åren. Bandet fick chansen att göra ledmotivet till Summerburst 2013, vilket var en milstolpe i Halmstadkillarnas karriär.
– Det var mer eller mindre Summerburst som öppnade upp världen för Galavant och gjorde vår debut, säger Victor nöjt och med all rätt. Sen dess har denna pophouse-duo spelat på både Peace&Love, Bråvalla, Where’s the party med Axwell och mycket mer. Lyssna in er på nya låten ”Good Love” så kommer ni garanterat att både dansa och sjunga med när Galavant uppträder på TSR på lördagskvällen.

Lite sevärda fartyg och övrig fakta;
Över 50 fartyg kommer till Halmstad för att delta i The Tall Ships Races 2017. Det blir alltså många av världens ståtligaste segelfartyg, och i princip samtliga är öppna för besök ombord. De största är över 100 meter långa, och de minsta knappt 10 meter.

Sedov är ett av de största fartygen och hemmahamnen är Murmansk. Hon är världens största skolfartyg. Sedov byggdes i Kiel, men efter andra världskriget tog Ryssland över skeppet och döpte om det. Från början var namnet Magdalene Vinnen. Sedov är fött 1920 och är 108.9 meter lång.

Cisne Branco är också ett av de mest sevärda skeppen. Hon byggdes 1999 och är hela 75.9 meter lång, med ursprung i Rio de Janeiro. Detta är ett tremastat klipperskepp och namnet betyder “Vita Svanen“.

Gratitude ägs av Svenska kryssarklubbens seglarskola och är ett finfint skepp från 1903, hemmahörande i Göteborg. Hon överlevde 30 år som trålare på Östersjön, men 1932 hamnade hon i lugnare vatten. Hon är 23 meter lång och byggdes ursprungligen i Porthleven, England.

Moosk från Plymouth i Storbritannien däremot, byggdes 1906. Den är bara 13.7 meter lång, men ändå ett mycket vackert fartyg. Moosk är faktiskt äldsta fartyget i flottan!

Shabab Oman II är en snabb rackare från Muscat, Oman. Ett nytt skepp med hastighet på 17 knop och 69.9 meter. Detta med hjälp av sina 29 segel! Helt klart värt att spana in.

Sörlandet som kommer från grannlandet Norge, är dock oerhört ståtlig med sina 56.7 meter och utsökta design. Fartyget byggdes i Kristiansand 1927.

Mer information om samtliga skepp finner ni på Tall Ship Races egen hemsida:
tallshipsraceshalmtad.se

Ett urval av artisterna:
Hasse Andersson
Europe
Pernilla Andersson
Hov1
Mwuana
Linnea Olsson
Babblarna
Linnea Henriksson

Text: Johannes Nyström