The PhotoGallery Halmstad

The PhotoGallery Halmstad – here, there and everywhere!

– När jag ser ett riktigt bra fotografi, är känslan densamma som när man lyssnar på sin favoritlåt om och om igen i eufori.

Nette Johansson

Att Halmstad är ett namn som är bekant för fotokonst-konnässörer har staden att tacka galleristen Nette Johansson för. Under tjugo års tid fram till 2013 var Nette Johansson ansvarig för Tres Hombres Art i Tylösand, som genom hennes kontakter med fotografer arrangerade ett antal spektakulära fotoutställningar med världsberömda storheter som Albert Watson, Terry O’Neill och Mary McCartney m.fl. Många besökande på Hotel Tylösand har fått ta del av Nettes initierade och entusiastiska visningar av hotellets fotokonst.

– Jag är glad och tacksam för åren på Tres Hombres, det gav mig mycket, understryker Nette för mig en regnig sommardag på Söderfamiljen i Halmstad där vi träffats för att prata om hennes verksamhet som konstnär och gallerist. Steget in i Halmstads konstliv tog Nette Johansson tidigt. Hon fick Höstsalongens debutantstipendium som ung konstnär.

– Jag blev i unga år medlem i Halmstads konstnärsklubb och kände stöd från de etablerade lokala konstnärerna. Särskild betydelse hade Olle Waller på Fria Målarskolan.

Sedan 2013 har Nette Johansson tagit ytterligare ett steg i spridandet av konstformen genom sitt galleri The PhotoGallery Halmstad. The PhotoGallery har genom pop-up-utställningar lyckats etablera sig nationellt och internationellt. En fotograf som tidigt gjorde ett djupt intryck på Nette var Anton Corbijn som genom sina stämningsfulla fotografier på Joy Division och U2 bröt ny mark i den lyckosamma kombinationen musik och foto.

– När jag ser ett riktigt bra fotografi, är känslan densamma som när man lyssnar på sin favoritlåt om och om igen i eufori, förklarar Nette.

Den legendariske fotografen Terry O’Neill har haft stor betydelse för The PhotoGallery. O’Neill deltog i The PhotoGallerys utställningar med sina episka fotoporträtt av vår tids stora ikoner. The PhotoGallery föddes när Nette Johansson lämnade Tres Hombres 2013. Externt riskkapital från en konstintresserad Göteborgsfamilj gjorde The PhotoGallery möjligt rent finansiellt.

– Jag sköter kontakter med konstnärer, har hand om försäljning och arrangerar utställningarna samt sköter all kommunikation offline och online. I november 2013 var det dags för den första utställningen för The PhotoGallery. Platsen var Artilleristallarna i Göteborg där ett hundratal verk av fotografer som Albert Watson, Mary McCartney, Terry O’Neill m.fl. ställdes ut. Över 1000 besökare per dag i en veckas tid blev en kickstart för The PhotoGallery som tog sats på “världens bästa fotomuseum” enligt Nette Johansson; Fotografiska Museet i Stockholm, i april 2014. På fotografiska visades bland andra Justin de Villeneuves fotografi på David Bowie och supermodellen Twiggy, känt som omslag på Bowies cover-skiva Pin-Ups. Förra sommaren lät The PhotoGallery bygga upp en specialdesignad mobil konstcontainer vid PGA-golfen i Malmö och under tennisveckan i Båstad. I samband med utställningen i Båstad berättar Nette att hon fick motta kritik från en uppretad dam för att visa fotografier som “visar upp kvinnor som objekt”.

– Vackra kroppar och uttrycksfulla ansikten har alltid varit objekt och föremål för sexuell attraktion. Det finns ett absolut och evigt skönhetsvärde i det, vilket också är en självklar del inom konsten. Utan den attraktionen skulle vi dö ut som art, tillägger Nette.

2015 års första utställning hölls i Oslo. Tanken var att utställningen skulle hållas i en nybyggd lokal på Tjuvholmen i Oslo. Tre veckor före öppning såldes dock huset och The PhotoGallery fick söka en ny lokal. Det blev ett lyckokast då hotellkungen Petter Stordalen upplät sitt hotell The Thiefs underjordiska helvita garage, vilket visade sig vara en storslagen plats för de mestadels svartvita större fotografier; Pop-Up-In the Garage. På plats var naturligtvis Terry O’Neill som (inför sitt berömda foto på en ung Brigitte Bardot med en cigarill halvt hängande från sina läppar) intervjuades och bjöd på sina kunskaper, sin humor och sin kärlek till fotokonsten. Under hösten kommer The PhotoGallery bl.a. ställa ut i Göteborg. Utställningen kommer att gå under namnet Timeless och fokusera på mode genom olika tidsepoker.

– Foto och mode är en sällsynt lyckad kombination. Tidlösheten i modet förvaltas av ikoniska fotografier från förra århundradet och från nutid, förtydligar Nette. Tanken är att så många representerade fotografer som möjligt kan medverka för föredrag och workshops. Hösten 2015 planerar Nette Johansson och The PhotoGallery också att slå upp portarna till ett permanent galleri i hemstaden Halmstad. Och frågar ni artikelförfattaren så är det den största kulturhändelsen i Halmstad 2015.

Anders Hübel