Site icon Vamé

Tick Tick Boom.

Det är en helt vanlig dag i november när någon plötsligt öppnar eld inne på en hamburgerrestaurang i centrala Stockholm. Tragedin är ett faktum. Dödsantalet bland de sårade stiger ju längre dagen går och kriminalkommissarien Maria Larsson blir tilldelad rollen som ansvarig utredare. Under de följande veckorna pågår en intensiv jakt efter en av Sveriges mest hänsynslösa mördare och både Marias kompetens och förnuft sätts på prov. Lotta Fritzdorf och Johan Rosenlind har skapat en nagelbitare ”Tick Tick Boom”, som enkelt sällar sig till skaran av övriga svenska deckarfenomen, såsom Beck eller Wallander.

– Fast vi ser den inte själv som en klassisk deckare, utan snarare en samhällsthriller, berättar Johan.

Boken är skriven så att den ska passa ljudboksformatet, och släpptes därför först som en ljudbok i 10 avsnitt, som alla är drygt en timme långa.

– Men den finns även som e-bok och trycks, hoppas och tror vi, inom kort som fysisk bok också, berättar Lotta.

Johan och Lotta är inte bara ett författarpar utan även livspartners och det var Johan som först kom på idén med boken. Han började skissa på den redan 2010, men det var först för något år sedan som de satte igång med skrivandet på allvar, och då tillsammans.

– Det har varit en lärorik process att skriva ihop. Vi kompletterar varandra och kommer med råd och tips. Men det finns också tillfällen då vi inte är helt överens. Vi kan stå hemma i köket och diskutera fram och tillbaka under matlagningen om huruvida huvudkaraktären Maria ska göra si eller så. Ett exempel i Tick Tick Boom var när Maria, som ju är polis, skulle kunna köra bil bakfull. Jag sa att ”nej, det skulle hon aldrig göra,” berättar Lotta.

Johan fyller i:
– Fast jag tyckte att det skulle hon visst kunna göra, om hon var tvungen. Vi löste det som så att Maria kommer på medan hon kör, att hon kanske inte borde göra det, säger Johan leende.

Handlingen utspelar sig under vintern 2017, bara ett halvår efter att Rakhmat Akilov med hjälp av en lastbil utförde den terrorattack på Drottninggatan som krävde totalt fem människors liv. Eftersom berättelsen är så hårt knuten till en viss period, finns det då ingen risk att den snabbare känns gammal, jämfört med en bok som inte är så tidsbunden?

– Jag tror inte det, det blir snarare som ett nedslag i historien, ”så var det då”. Dessutom konsumerar vi berättelser på ett helt annat sätt idag så oavsett när de utspelar sig är de en färskvara, eftersom det kommer nya berättelser precis hela tiden, säger Lotta.

Karaktären Maria Larsson har fått sitt namn för att det är enkelt att uttala världen över.

– Fast från början var hon faktiskt en man, som också hette Larsson. Det var inte förrän långt senare i processen som hon ändrades till en kvinna, och så fort vi gjort det föll bitarna på plats. Det visades sig vara mer intressant att skriva om en kvinna. Vi är mätta på män i medelåldern, men det finns få kvinnor i samma ålder som dessutom börjat om i livet, är fria och inte är rädda för att smutsa ner sig, förklarar Johan.

Ljudbokens inläsare är skådespelaren Anna Bjelkerud.

 – När det blev tal om att hitta en perfekt inläsare så kom vi direkt att tänka på Anna, som tidigare castats som Ethel, kallskänka köksa i TV-serien ”Vår tid är nu”, där jag är skapare och manusförfattare, säger Johan och fortsätter: Anna har en perfekt röst för detta. Den är dramatisk utan att vara överdriven. Hennes röst har blivit Marias röst. Om vi någon gång ska presentera denna idé för TV så vill vi se Anna i rollen som Maria för att behålla den röda tråden.

Nästa bok om Maria Larsson är snart klar, och sedan har de båda författarna förhoppningar om ytterligare böcker. Gemensamt för dem alla är att de tar upp problematik i samhället som vi alla mer eller mindre lever med.

– Titeln Tick Tick Boom syftar på flera olika saker, men en anledning till att vi valde just den titeln är för att det ofta är så som de kränkta männen agerar, de exploderar. I boken jagar Maria just en sådan man, Bengtsson, som är som en tickande bomb, säger Lotta och fortsätter: De finns överallt i samhället och varningstecknen är många, men ändå blir vi lika förvånade varje gång de agerar, som om de vore en naturkatastrof och inget vi kan göra något åt. Men vi borde kunna komma till rätta med våldet och problematiken kring detta.

Bok nummer två tar avspark i Amman, dit Maria rest med barn och barnbarn och belyser där istället problemen kring Sveriges vapenexport. Vilka bekymmer Maria Larsson stöter på i samband med detta återstår att se, men var beredd på ännu en bladvändare, i sann Tick Tick Boom stil!

Text: Amanda Hajney

Exit mobile version