Tillsammans klarar man allt

Johanna är från Södertälje och My är från Lidköping och om det inte vore för utbildningen på Gastro Academy i Halmstad, kanske deras vägar aldrig korsats. Men det var trots det inte genom utbildningen de båda tjejerna träffades, då de läste i olika årskurser. Utan det var först när de båda blev kollegor på Lilla Helvetet som julbords-servitriser som de fann varandra. De båda hade länge drömt om att öppna restaurang och när de förstod att det var en dröm de båda delade tog det inte lång tid innan deras planer om att öppna eget blev allt mer verklighet.

Dock skulle My, när arbetet på Lilla Helvetet var klart för säsongen, åka på en resa till Malaysia i tre månader och trots att de ville, kunde de båda inte börja arbeta med sin dröm på en gång. – Men om du fixar lokal tills jag kommer hem så kör vi, sa My till Johanna innan hon åkte.

Och sagt och gjort. När My kom hem från sin resa var fiskebodarna nere vid kajen hyrda och färdiga och i år firar restaurangen Tillsammans sin sjunde sommar i Halmstad och bodarna är deras.


De första åren var
restaurangen ett sommarprojekt och när sommaren var över och restaurangen stängde åkte My och Johanna iväg och reste, ofta flera månader i sträck. Från sina resor tog de med sig inspiration hem och inte sällan fick de nya intrycken sätta sin prägel på nästa års meny, vilket den som någon gång besökt Tillsammans säkerligen lagt märke till.

I år har de gått ifrån den typiska traditionen om att låta olika länder representera menyn och bjuder i år in till temat Cirkus. – Det kommer bli galet, intygar tjejerna som är mer än förväntansfulla över den stundande sommaren. Att temat inte längre är länder skulle kunna bero på att tjejerna för tre år sedan beslutade sig för att satsa helhjärtat på restaurangdrömmen och istället för att resa iväg efter sommaren, stanna kvar och öppna ytterligare en restaurang – Söderfamiljen. Även den har samma koncept som Tillsammans. Det är nämligen gemenskapen och känslan av att alla är välkomna som My och Johanna vill förmedla med sina restauranger. – Vi vill förändra världen på vårt sätt och skapa en mötesplats där alla är välkomna, säger Johanna. Hos oss finns det inga ramar och man får ta del av gratis kultur, fortsätter hon.

 

Numera har tjejerna fullt upp och är restaurangchefer på heltid. Under större delen av året lägger de fullt fokus på Söderfamiljen och när sommaren väl är här har de båda restaurangerna i rullning parallellt. – Till en början var det bara vi som arbetade i restaurangen, men idag har vi totalt ett 30-tal anställda under sommaren berättar My. För en tid sedan utsågs tjejerna till Årets Unga Företagare 2017 av Företagarna Halmstad vilket de beskriver som en stor ära. – Det känns såklart helt sjukt. Och samtidigt surrealistiskt, för vi har inte sett oss som en del av näringslivet, småskrattar de. Och även om utmärkelsen i sig är ett kvitto på hur hårt slit lönar sig och på att man vill om man kan så ser tjejerna också priset som en bekräftelse på att deras arbete uppskattas. För det har inte varit en spikrak resa utan hinder.  Snarare tvärtom med extremt mycket problem längs vägen, intygar de.


Men tjejerna är lösningsfokuserade
och har någon talat om för dem att det inte kommer att gå, har de bevisat motsatsen och satsat stenhårt på sina egna idéer. Sedan har de givetvis tagit hjälp, något som de också flaggar för vikten av. – Det vi inte är bra på lämnar vi ifrån oss, för att kunna satsa helhjärtat på det som är vår passion. Då skapar vi dessutom arbete för andra, vilket blir en win-win, säger My. Till andra unga företagare vill de trycka på just vikten av att våga ta hjälp samtidigt som de givetvis vill sprida budskapet om hur viktigt det är att tro på sig själv och sin egen idé. My och Johanna har alltid vågat tro på sina idéer och har aldrig gett upp.

I år är kanske sista året de kör Tillsammans enbart över sommaren och delger därmed sina planer kring det stundande bygget. Nästa år är målet att öppna Tillsammans, fast som helårsrestaurang, avslöjar de.

Text: Casandra Hallberg  Bild: Jonas Börjesson