Timo sjunger Ted

Indierockstjärnan från Göteborg, Timo Räisänen, kommer snart ge ut sig på ny turné. Denna gång med en väldigt speciell repertoar. En av städerna på turnékartan är Halmstad.

Passionen för covers har varit en del av Timo Räisänens liv sedan länge. Genrer är olika men alla låtar som indierockstjärnan väljer att tolka på sitt sätt ligger honom varmt om hjärtat. Sugababes, In Flames och Whitney Houston är bara några namn. En längre lista kan man hitta på coverskivan från 2008 … And then there was Timo.

– När man har spelat dem så länge så blir det nästan som att de är ens egna, säger Timo och tillägger att skillnaden mellan hans egen musik och covers ligger i arbetet med dem. I processen som föregår den färdiga låten. Covers är mer lekfulla.

– Friheten ligger i att orden redan är sagda så man behöver inte fundera på om de misstolkas. Jag kan bara koncentrera mig på min egen tolkning, förklarar han.

Timos kommande musikutmaning är en turné som heter “Timo sjunger Ted”. Ingen mindre än självaste Ted Gärdestad tolkas. Timo blev erbjuden att sjunga Teds låtar tillsammans med Göteborg Wind Orchestra. Under den tiden var Timo inte bekant med Gärdestads musik och blev ganska skeptisk till idén.

– Jag har inte lyssnat på Ted innan, bara de här låtarna som skvalar förbi på radion. För mig var Ted en massa månar, solar och fåglar och jag tyckte inte det fanns något mer, minns Timo.

Men det tog inte lång tid innan vändpunkten kom och Timo förstod orsaken bakom den svenska artistens popularitet.

– Jag blev helt fast i Teds musik under flera veckor. Det finns så otroligt mycket djup i hans musik.

Resultatet av den förändringen kan vi se och höra om några veckor. Hela repertoaren kommer att bestå av Timos tolkningar av Gärdestads skapande.

Under den månadslånga turnén kommer Timo och hans band, bestående av gitarr, piano och ståbas, spela tjugofem konserter runt om i Sveriges städer. Tidigare erfarenheter från turnéer under hans karriär har lämnat ett gott intryck hos artisten.

– Det bästa är den droglika känsla som man upplever när man står på scen och uttrycker sig genom musik till en glad publik. Och det sämsta är att den droglika upplevelsen faktiskt blir som en drog. När turnén är slut är det svårt att ställa om till vardagslivet igen.

Men turnén är inte Timos enda projekt som berör Teds skapande. Den fjärde mars släpps en studioskiva som Timo, hans band och Göteborg Wind Orchestra har arbetat med under det senaste året. Det har varit Timos största studioarbete hittills och han understryker att skivan och turnén är två skilda projekt.

– Vi har gjort en studioskiva och inte försökt göra en reproduktion av turnén. Det har tagit ett år att spela in den och vi har verkligen gått in i varje vrå i musiken.

Att komma till Halmstad kommer vara en nostalgisk upplevelse för Timo. Han minns gången då han för längesen uppträdde här. Nu ser han fram emot att komma tillbaka.

– Halmstad var den första staden som verkligen tog emot mitt första riktiga band. Det var mycket fester som höll på hela natten, skrattar han.

– Det kommer bli kul att återse er.

Den nionde april kan man se och höra “Timo sjunger Ted” live på Kajskjulets scen.

– Det blir väldigt intimt och svettigt, avslöjar Timo.

Om Timo själv får välja:

spela musik/lyssna på musik

hemmakväll/utekväll

stor publik/liten publik

klassisk musik/radiomusik

snacka skit/snacka politik

planering/spontanitet  eget alternativ: variation

Text: Lena Paracka