Trädgård med utsikt

Det är tidig april och jag står högst upp i vår trädgård och ser ut över trädgårdsrummen nedanför och dalgången utanför. Ett fint, tunt vårregn fyller luften, nästan som en dimma, det doftar jord och fåglarna sjunger som tokiga. De senaste dagarna har våren smugit sig på. Små antydningar till grönt som inom några dagar förvandlar sig till den ena vårblomsterängen efter den andra. Trädgården är som hemligast nu, ingen som åker förbi på vägen utanför kan ana all den färgprakt som vi njuter av här inne. Från slutet av mars lever vi omgivna av blommande paradisängar. Nu när jag står här i vårregnet tycker jag mig även ana att vårkänningen nått utanför trädgården också. Över åkern, över hagen och skogshöjderna bortom ligger ett ljusgrönt skimmer som inte varit där tidigare. Det är en av fördelarna med att ha en trädgård med utsikt, vårt vackra halländska landskap blir en del av trädgården och bildar den vackraste bakgrund man kan tänka sig. Jag vänder åter blicken mot trädgården med alla dess vinklar, vrår och vindlande gångar.

En trappa ner ligger vårt trädgårdskök, en trappa till och man står mitt i vår kryddträdgård. Till vänster lyser det av vårblommor under träden och de mjuka gräsmattorna inbjuder till picknick och vila i gröngräset. Längst ner i regndiset ståtar vårt växthus med hela köksträdgården framför sig. Våra trädgårdsrum fyller mig alltid med en pirrande känsla av kreativitet och spänning. Så borde det vara för alla som äger en trädgård!

Det råder så många konstiga missuppfattningar och märkliga måsten kring ordet trädgård att de lyckliga som faktiskt äger en bit tomt oftast bara ser den som en börda. Så behöver det inte alls vara. Det skrivs och pratas mycket om att man skall bygga trädgårdsrum och det finns massor av tips på vad man kan använda för växter för att bygga golv, väggar och tak. Alla dessa rum skall sedan skötas om, gräs skall klippas, häckar beskäras och rabatter rensas och gödslas. Naturligtvis måste man fråga sig varför. Varför lägga ner allt detta skötseljobb på något som man aldrig använder? Det blir lite som att anlägga ett hus med en mängd rum utan någon funktion. Om man inte vet att det är ett sovrum, ett badrum eller ett kök, hur skall man då veta hur man skall inreda rummet och vad skall man ha det till? Precis så är det med en trädgård också.

Det spelar ingen som helst roll om du är trädgårdsintresserad eller inte från början, det enda du behöver fokusera på är vad du faktiskt kan tänka dig att använda din trädgård till. Vad vill du göra där? Det behöver inte vara särskilt komplicerat. Att kunna äta ute är något som de flesta av oss tycker om och att dessutom kunna grilla/laga sin mat ute är ju också något av ett folknöje. Istället för att planlöst börja plantera växter, bestämmer man att man vill ha en matplats och ett kök och runt dessa byggs sedan rummet. Tänk så mycket smidigare det blir att använda sitt trädgårdskök om det faktiskt har en fast plats, grillen står på en stenlagd yta med någon bänk bredvid, kanske finns det också ett eluttag, vatten och en diskho.

Ingenting måste lyftas undan när gräset skall klippas, inga möbler behöver rotas fram ur något garage bara för att det råkar vara en fin kväll. Du kan komma hem från jobbet, gå rakt ut i trädgården, laga mat ute och sitta kvar och njuta av en härlig sommarkväll utan att varken behöva resa bort eller förbereda i timtal. Funktionen är alltså grunden i din trädgårdsplan och den kan betyda allt från vila och meditation till odling och tennis. Du bestämmer! Början till en lyckad trädgård startar här, med funktionerna som bas finns det en anledning att vara i trädgården och därför också att sköta om den. När funktionerna väl är hyfsat inringade på din trädgårdsritning har du nått det första och allra viktigaste steget i din trädgårdsplanering.  I min egen trädgård har jag blivit ståendes alldeles för länge i vårregnet. Det är dags för ännu ett pass i Växthuset med årets många frösådder. Det är ett härligt trädgårdsliv!