Tudorkliniken

 

Han har gjort många resor, både bildligt och bokstavligt. Under livets gång har det blivit resor från förtryck och resor i karriären, och nu senast, en resa till Barcelona för att förnya bröllopslöftena med frun och att fira 40 år som gifta.

 

Vi träffar Tudor Dobrescu på hans kontor på Tudorklinikens mottagning på Brogatan i centrala Halmstad.

Tudors resa började i Rumänien, där han växte upp med mamma som var hemmafru och pappa som var ingenjör. Att Tudor inte skulle gå i faderns fotspår stod klart redan i sjätte klass.

– Det var på en biologilektion som det blev tydligt för mig att det var läkare jag skulle bli. En avnervat, alltså hjärndöd groda placerades framför oss och vi blev tillsagda att dissekera den. Jag minns hur fascinerad jag blev över hur det såg ut där under, och hur allt i en kropp hänger ihop. Efter att jag hade sett hur livet ser ut på insidan, såg jag mig aldrig som något annat än läkare, berättar han.

När så läkarstudierna startade hade han siktet inställt på att bli kirurg, och för att lära sig allt om yrket arbetade han som frivillig praktikant på en stor kirurgisk klinik.

– Men efter att jag provat på att vara biträdande barnmorska och jobba med förlossningar så var det där jag fastnade till slut och jag specialiserade mig inom obstetrisk-gynekologi, alltså förlossning och kvinnosjukdomar.

 

1980 stod Tudor som färdig läkare, men karriären i Rumänien var relativt kortvarig. 1989 beslutade Tudor att fly det diktatoriska Rumänien, som i nästan 30 år förtryckts av Nicolae Ceaușescus och hans fruktade säkerhetspoliser Securitate. Slutdestinationen efter ett par månader på flykt blev Sverige.

– Fast det var inte bestämt från början att jag skulle hamna i Sverige, och bara sex månader efter min ankomst här, störtades diktaturen i Rumänien. Då stod jag inför ett val. Skulle jag stanna eller åka tillbaka? Jag hade redan uppehållstillstånd i Sverige och Rumänien kändes fortfarande osäkert och ostabilt. Så en dag läste jag orden som stod på en gammal 5-krona, den med Gustaf VI Adolf och hans valspråk, det stod ”Plikten framför allt”, och jag tänkte att ett land som lever under en sådan princip, det är ett bra land, berättar han leende.

Så Tudor beslutade sig för att bli kvar i sitt nya hemland. Han satsade på språket, lärde sig snabbt och såg fram emot att få börja arbeta. Året därpå, 1990, hade hans fru Daniela äntligen fått ett Rumänskt pass och kunde flytta till sin man i Sverige.

 

De följande åren ägnade Tudor åt att arbeta på både sjukhus i Halmstad samt andra kvinnokliniker runt om i Sverige, Norge och Danmark, men snart väcktes tanken på att starta något eget. År 2000 startade han Tudorklinikens Gynekologiska mottagning med vårdavtal. 2007 öppnade han, tillsammans med sin fru som är distriktsläkare, Tudorklinikens Allmänläkarmottagning i Halmstad inom Vårdval Halland. Snart tillkom även mottagningar i Skummeslöv, Gullbrandstorp och Oskarström. 2014 öppnade han ytterligare en lokal i Halmstad där man riktar in sig på att utveckla en poliklinik med olika specialiteter och 2017 startades Tudorklinikens Specialist Hudläkarmottagning. Tudor har med andra ord många järn i elden, fast Tudor själv visste inte att han var en entreprenör förrän han var mitt uppe i det.

– Det är lite som att konstant spela i ett rockband, tempot är högt, säger han.

 

 

Vid sidan av entreprenörskapet var Tudor också länge involverad i politik och satt som fritidspolitiker för Moderaterna i 8 år samt som ledamot i regionfullmäktige.

– Men jag insåg så småningom att jag var tvungen att släppa politiken eftersom det inte fanns någon tid över till det. Jag kan inte göra något halvhjärtat, det går inte ihop med min professionalism och företaget tänkte jag inte försumma. Så det fick bli politiken som fick maka på sig, åtminstone ett tag framöver, förklarar han.

 

Tudorklinikerna erbjuder, förutom traditionell läkarmottagning, också diverse specialistvård, bland annat med hudläkare, gynekologi, ortopedi, sjukgymnaster och ultraljud för gravida. Men Tudor planerar även att revolutionera svensk sjukvård, genom att från och med i vinter erbjuda en digital lösning med yttersta användarvänligheten, Voxeyes.

– Det finns redan digitala läkarmottagningar idag, men de erbjuder inte det vi gör, en jämlik vård med jämlik kommunikation, säger han och fortsätter: Sverige har ca 200 000 människor med funktionsnedsättningar, exklusive åldringar. Med vår lösning kan alla, oavsett om man har en hörselskada, synskada, talsvårigheter eller någon annan funktionsnedsättning, ha kontakt med oss och få hjälp digitalt.

 

Receptet på framgång tror Tudor ligger i det bemötande som kunderna får när de besöker Tudorkliniken.

– Vi erbjuder expertis, men också trygghet, förklarar Tudor. Sedan känner vi som jobbar här äkta arbetsglädje, och det tror jag smittar av sig på patienterna. Vi är en välkomnande, inkluderande mottagning. Vi vill växa men vår målsättning är inte att bli störst, utan bibehålla både vår kompetens och patientsäkerhet. Vi vill göra avtryck och visa och bevisa att det är möjligt!

 

Text: Amanda Hajney