Ulvereds Hjorthägn -känt från TV

Är du sugen på en bit mat tillsammans med en ovanlig naturupplevelse? Ulvereds Hjorthägn, en av många gårdar som är med på en ”Kulinarisk resa genom Halland, ligger bara en liten bit utanför Laholm och erbjuder just detta. Här kan du både avnjuta viltdelikatesser och vandra i hjortens spår.

 Hjortarna står och mumsar på foder, bara några meter från restaurangbyggnaden där vi sitter med kaffe och mumsar på vaniljbullar istället, tillsammans med Elisabet och Birger Ekdahl.

  • Hjortarna lever vilda på 35 hektar, det enda vi gör är att stödutfodra dem under de kalla månaderna, säger Birger, som tillsammans med sin hustru har både kronhjortar och dovhjortar.

Birger och Elisabet säger själva att det inte är ett jobb att driva Ulvereds Hjorthägn, det är en livsstil. Det började med att de köpte skogen och med den kom även en gård från 1860. De funderade ett tag på vad de skulle göra med gården, som vid den tidpunkten var sliten och förfallen. Tanken på ett hjorthäng och gårdslakteri dök upp, och resten är som man brukar säga, historia. Under de kommande åren har verksamheten successivt byggts upp och idag kan de även erbjuda restaurang, café, konferenslokal och övernattning.

  • Vi var pionjärer vad gäller gårdsslakteri och gårdsbutik, säger Elisabet.
  • Ja, vi var nästan för tidiga, inflikar Birger. Idag är det ett helt annat tä Idag ska allt vara lokalt och ekologiskt, precis som våra produkter är och alltid har varit, men när vi startade var det få som värdesatte det.

Ulvereds Hjorthägn är en populär destination för företag som ska hålla konferens, ha teambuilding-dagar eller bara vill bjuda sina kunder eller anställda på en ovanlig upplevelse. Det finns många olika pris- och aktivitetspaket att välja bland.

  • Vi har en aktivitetsbana i skogen som är uppskattad. Ofta går det till så att ett företag kommer och först konfererar en halv dag. Sedan ger vi dem en grillad hjortkorv och en öl innan de delas upp i olika lag och de går ut på en naturskön promenad med olika stationer där de samlar poäng till laget. förklarar Birger.

De erbjuder även företag att komma ut och demonstrera sina produkter. Det kan gälla allt från att testa nya löparskor till att provåka fyrhjulingar.

Bland privatkunderna är tyskar och danskar ofta återkommande stammisar då de har sina stugor i närheten. Men även många cyklister och vandrare tar gärna en paus på Ulvereds Hjorthägn.

  • Det är också en hel del barnfamiljer som kommer hit och fikar eller äter en bit mat. Barnen brukar tycka det är rätt kul att mata djuren, säger Elisabet. Något annat vi ser en ökning av är kunder som kommer med husbil. Då stannar de oftast någon dag och njuter av omgivningen eller något av alla evenemangen. Vi arrangerar många födelsedagsfester, bröllop, dryckesprovningar, matlagningskurser samt har temadagar med gästkockar, grillkvällar och musiktä Den 22 juli har vi dessutom en fantastisk sommarkonsert i Ulvereds Backe med Andreas Eldéen. Då tar du med din brassestol och avnjuter konserten i det gröna.

I restaurangen erbjuder de nästan uteslutande viltkött på menyn.

  • Det gör oss unika, säger Elisabet. Jag känner inte till någon annan restaurang i närheten med samma koncept. Den speciella menyn tillsammans med det unika läget ger en helhetsupplevelse som du inte finner någon annanstans. Vi tillverkar dessutom våra egna charkprodukter som både serveras i restaurangen och säljs i gå På vår hemsida finner du även goda recept och andra tips på hur du kan tillaga köttet du köper av oss.
  • Bland annat på marinerad hjortryggsfilé, flinkar Birger in. Efter Nobelmiddagen förra året, där de serverade kronhjortsrygg, blev vi helt nedringda av människor som ville beställa ryggfilé från kronhjort.

De märker att sådant som visas på TV har en enorm genomslagskraft. Bland annat hade de fullt hus när stjärnkocken och TV-personligheten Leif Mannerstöm gästspelade två år i rad. I år är det Stefan Holmstöm som kommer och lagar 5-rätters. Att effekten från TV-exponering sitter i länge, märker de också.

  • Per Moberg spelade in ett avsnitt till sin serie ”Den stora matresan” här för några år sedan, där även vi syntes i rutan. Än idag kommer människor in och säger ”dig har jag sett på TV!”, säger Birger.

Tråkiga stunder och hungriga magar är med andra ord inget Ulvereds Hjorthägn är bekanta med. Nej, tvärtom, det finns mycket att se och göra. Och äta.

Text: Amanda Hajney