Uppfinnar-Sandra

Om man kunde kika in i Sandra Jönssons huvud skulle man troligtvis se ett gäng lysande glödlampor. Det är aldrig helt släckt. Ständigt lyser det minst en lovande liten lampa. Det är helt enkelt ingen idé att försöka sluta tänka på idéer.

Men ibland önskar Sandra att hon kunde stänga av huvudet ett tag så hon slipper tänka på problemlösning dagarna i ända. För det är så det går till, hon upptäcker ett problem och sedan funderar hon ut en lösning på det. Det har hon gjort sedan barnsben och alla hennes uppfinningar hamnar i idéböcker som bara blir fler och fler.

För att göra något vettigt av alla tankar och idéer skapade Sandra 2013 egna företaget Industry of Ideas. Företagets mest framgångsrika produkt är i dagsläget den kladdfria och färgglada glasstruten i silikon som går under namnet Cillicone. Cillicone kan användas som en strut i sig, men det går också att placera en glasstrut inuti som sedan trycks upp efterhand som glassen äts. Idén föddes när hon gav sin yngsta son en mjukglass som snabbt började smälta. När sonen bet av botten på struten och glassen droppade ut över hela pojken tänkte Sandra att det här borde man ju kunna göra något åt! Hon åkte hem och började skissa och vips så var Cillicone född, på papperet i alla fall. Men med en bra idé och en skiss kommer man långt, faktiskt så långt som GeKås egen tävling ”Jakten på storsäljare”, där Sandra kammade hem vinsten i maj 2015. Dagen efter att programmet sänts så fanns Cillicone med i deras sortiment.

– Det var stort! Vilken känsla det var att få se min produkt på hyllorna. Jag är stolt dels över att se min produkt till försäljning, dels också för att jag faktiskt lyckades slutföra ett projekt. Det hör inte direkt till vanligheten att allt som poppar upp i mitt huvud blir till verklighet i slutändan, säger Sandra och skrattar.

Hennes senaste idéer verkar också bli verklighet.

– Det är dels en idé som är inspirerad av de många olika matkassarna man kan prenumerera på, fast detta innebär att man prenumererar på olika länder och deras kultur. Man kan få hem recept, fakta och vanliga fraser som gör att man lär känna det aktuella landets kultur lite bättre. Sedan har jag börjat med olika designtryck på läder, under namnet CORIO Design, för att utnyttja lädret som material och göra det mer personligt, säger hon.

Trots alla uppfinningar hade hon till en början svårt att kalla sig själv uppfinnare.

– Jag brukade tänka att en riktig uppfinnare är någon som uppfunnit mer väsentliga saker, som till exempel hjulet eller elektriciteten. Fast å andra sidan, om man uppfinner något som inte finns sedan tidigare, ja då är man kanske en uppfinnare trots allt?

Nu satsar Sandra på att lansera Cillicone till fler länder, förhoppningsvis USA och Australien. Så om hon inte lyckas uppfinna fler timmar på dygnet, är det bara att sätta igång. Det finns ingen tid till att sitta och glassa när man måste börja ladda inför nästa glassäsong.

Kuriosa:

När Kronprinsessan Viktoria och Prins Daniel skulle gifta sig gjorde Sandra och en vän ett förslag till Växjö Kommun om ett släktträd i glas. Kommunen tackade nej, men med hjälp av andra kronobergare, duktiga glasblåsare och gravörer så skapade de trädet ändå. Ett halvår senare hämtades det ut av brudparet på Smålands Museum.

Text: Amanda Hajney