Uroog följde hjärtat till Halmstad

Hon följde sitt hjärta och hamnade i Halmstad. Nu följer hon sitt hjärta återigen och startar eget, med förhoppningen om att visa att kvinnor kan, med eller utan slöja.

 25-åriga Uroog Hübner har sina rötter i Pakistan men är född och uppvuxen i Hamburg, Tyskland.

Det var i Hamburg hon träffade sin man Hannes, som är Halmstadsbo, och för tre år sedan gick flyttlasset till Sverige och Halmstad.

– Jag tyckte om Halmstad direkt. Det är verkligen en charmig liten stad, säger Uroog.

Fast hon tillägger att första året var lite tufft. Det var svårt att lämna sin familj och sina vänner. Det var också svårt att bygga upp en relation med den nya hemstaden. Mycket beroende på att hon bär slöja. Hennes man Hannes är också muslim. Han konverterade till islam för fem år sedan, innan han och Uroog träffades. Idag tycker hon att samhället i stort är mer tolerant gentemot muslimer och kvinnor i slöja, även om hon fortfarande möter många fördomar.

– Det är många som blir förvånade över att jag kan prata engelska. De har ju ingen aning om att jag kommer från Tyskland och kan prata tyska också.

Vad gäller svenska språket förstår hon nästan allt som sägs, men tycker det är lite svårt att uttala saker rätt.

– Svenska låter som en parodi på tyska, säger hon och skrattar. Men jag blir bättre och bättre.

Uroog har alltid varit intresserad av skönhet och hälsa. Hon tror att det kommer från hennes ursprung.

– I Pakistan är skönhetsvård en del av kulturen, säger hon. Kosmetolog är ett vanligt yrke bland kvinnor och många går till olika salonger flera gånger i veckan, säger hon.

För Uroog är skönhet lika med hälsa. Hur vi känner oss på insidan speglar vårt yttre.

Hon är utbildad hudterapeut, men hennes verkliga intresse för hudvård väcktes under praktiken på Beiersdorf i Hamburg, som bland annat gör Niveas produkter. Hon besökte olika laboratorier och fick fördjupa sig mer i den kemiska delen, vilken effekt olika krämer och andra produkter faktiskt har på huden. Hon fick också chansen att själv blanda krämer och lära sig om dess ingredienser.

Under sina första år i Halmstad arbetade hon på olika salonger. Kunderna berömde henne ofta och detta gav henne självförtroende och motivation att uppfylla sin dröm om att starta eget. Sex månader efter de första förberedelserna påbörjades står nu salongen redo – Haut Hud- & fotvård.

– ”Haut” betyder ”hud” på tyska och på min salong kommer kunderna få en större kunskap och förståelse om sin egen hud, säger hon. De kommer inte bara få tips på vilka produkter som fungerar på dem utan även varför de fungerar. Jag har kunskapen, nu ser jag fram emot att förmedla den.

Att känna till sin egen hud och de olika zonerna är viktigt för att kunna behandla den på rätt sätt.

Därför aktar sig Uroog för att ge allmänna skönhetstips, eftersom allas hud har olika behov. Men något som Skandinaver oftast behöver så här i vintertid är vitaminer, gärna B-vitaminer. Sedan är det viktigt att smörja in både händer och fötter, samt att skydda läppar och näsa mot starka vindar så det inte uppstår sprickor.

I framtiden drömmer hon om att bli utbildad kosmetolog och ta sig an nya utmaningar inom skönhetsvård och hälsa. Men framförallt vill hon att fördomarna mot islam och muslimer ska försvinna. Hon hoppas att hennes salong ska bidra till att fler muslimska kvinnor ska våga ta steget att starta eget.

Text: Amanda Hajney