Välgörenhet som gör skillnad

Magnus Fritzell har själv haft cancer. Nu ska han cykla till Paris med ”Team Rynkeby” och samla in pengar till Barncancerfonden. Jennie Strands insamling ”För barn mot cancer” är den näst största privata insamlingen i landet för Barncancerfonden. Båda gör stora insatser för cancerforskningen med sitt välgörenhetsarbete.

Jennie Strand är bland annat känd i Halmstad för sina event mot barncancer på Halmstad Arena. Hon har också samlat in och sålt saker på barnloppis till förmån för barncancerfonden. Jennie testar nu nya metoder och har på senaste tiden lagt mycket fokus på försäljning av armband. De säljs på nätet, i butiker samt på marknader av bland annat skolklasser och föreningar. De kostar hundra kronor och allt går till forskning.

Forskningspengarna gör stor skillnad, berättar Jennie.

 • Jag vill att folk ska förstå att forskningen går framåt jättemycket. Idag är det tjugo procent som inte överlever cancern. För några år sen var det många fler. Det händer mycket på kort tid.

Jennie arbetar sedan ett år tillbaka även ideellt för ”Barncancerfonden västra” som anordnar events för drabbade familjer.

 • Jag är med och anordnar bland annat Halloweenfest, julfest och påskfest. Jag frågar i olika butiker om de kan skänka saker. Föräldrarna är väldigt tacksamma över att jag kan fixa en massa grejer, säger Jennie.

Jennie har ett stort kontaktnät i city då hon själv driver butiken Lustgården samt sitter i styrelsen för Företagarna.

 • Folk är mer benägna att skänka saker än att ge av sin tid. Vi behöver folk som vill ställa upp. Vi skulle stått på två barnloppisar nu i oktober och sålt armband, men fick ställa in eftersom vi inte fick ihop folk.

Magnus Fritzell är en av deltagarna i det första renodlade Halmstadlaget i ”Team Rynkeby”. Ursprunget är danskt. En av de anställda på företaget Rynkeby i Danmark drabbades 2001 av en lungsjukdom. Han fick en idé om att komma i form genom att cykla till Frankrike och uppleva målgången vid Tour de France. Företaget engagerade sig och de pengar som blev över skänktes till en barncanceravdelning vid ett sjukhus. Nu femton år senare har initiativet vuxit.

 • Halland har haft lag i några år, men nu har vi fått ihop ett renodlat Halmstadlag. Vi är ett tjugotal personer i alla åldrar, lika mycket tjejer som killar, berättar Magnus.

Lagmedlemmarna kommer att cykla till Paris i juli nästa år. Det blir tjugo mil cykling per dag under sex dagar. Några av dem har cyklat innan men inte tävlingscyklat.

– Vi är ett gäng glada amatörer. Just nu pågår träningen för fullt. Det blir både spinning och motionscykling. Jag som är egenföretagare har lite svårt att hinna med, men det viktiga är att man försöker och att vi ska cykla in i Paris tillsammans. Vår lagkapten cyklade förra året och är väldigt stöttande, säger Magnus.

Lag från många olika länder deltar i initiativet. Förra året samlades det in över 90 miljoner kronor till Barncancerfonden. Deltagarna betalar själva sin utrustning, träningsläger etcetera så inget av det belastar fonden. De samlar in pengar genom att bland annat sälja nallar och armband och stå med insamlingsbössor. Det är också många företag som går in som givare.

 • Vi har samlat in några hundra tusen sen vi startade.

Magnus fick upp ögonen för initiativet genom att flera av hans kompisar cyklat tidigare.

 • Jag har själv haft cancer i många år, så nu vill jag ge tillbaka. Jag har följt det på Facebook och tänkt att ”nån gång”. Sen tänkte jag att jag inte kan vänta hela livet. Gör jag inte det nu så gör jag det aldrig. Många i laget har haft närstående som varit drabbade. Man vaknar ofta till när det händer något i ens närhet och tänker ”jag borde också göra någonting”.

Jennie Strand har inte själv drabbats av cancer men hennes engagemang började när hon själv fick barn.

 • Alla andra som är med i föreningen Barncancerfonden Västra är själva drabbade av sjukdomen. De tycker det är lite konstigt att jag engagerar mig som inte är drabbad. Men när jag var föräldraledig började jag fundera. Det är ju det värsta som skulle kunna hända. Man träffar familjer som bott på sjukhus i tre år. Jag vill bara jobba mer och mer ju fler hemska historier jag hör, avslutar Jennie.

Vill du engagera dig i ”För barn – mot cancer?

Det finns många sätt, till exempel:

 • Vara med och sälja armband på exempelvis loppisar. Armbanden finns på www.forbarnmotcancer.se.
 • Pärla armband. Ringa runt till butiker och fråga om de vill sälja armband.
 • Swisha pengar till 123 174 26 18.
 • Ta kontakt på info@forbarnmotcancer.se eller på föreningens Facebooksida ”För barn – mot cancer”.

 

Vill du stötta Team Rynkeby Halland?

 • Swisha pengar till 123 480 48 78.
 • Köp nallar och armband eller skänk pengar i lagets insamlingsbössor på något evenemang.
 • Håll utkik på deras Facebook-sida ”Team Rynkeby Halland” eller www.team-rynkeby.se.

 

Jennie

Namn: Jennie Strand.
Ålder: 35.
Bor: Halmstad.
Yrke: Äger butiken Lustgården i Halmstad.
Familj: Gift, son på 3 år.

Magnus

Namn: Magnus Fritzell.
Ålder: 49.
Bor: Halmstad.
Yrke: Champagneimportör som driver baren ”A little party” i Halmstad.
Familj: Två barn.

 

Text: Sofie Tedenstad Svebring