Välkommen ut i snön

Trots milda vintrar och kullar där inte många mäter över 200 meter finns det gott om vinteraktiviteter i Halland. Vid kalla väderförhållanden hittar du längdspår över hela länet. Det finns hela 27 skidklubbar registrerade i Halland (skidor.com) varav flera investerat i modern snömakarteknik. De vi talat med berättar att det ofta räcker med några dagar minusgrader så vips är det öppet.

I södra delen av länet hittar du både skridskobanor, skidbackar och längdspår. Runt Halmstadtrakten har du längdspår (gratis) på golfbanorna, men även preparerade spår t.ex. på Halmstad Golf Arena. Österut har du längdåkning i både Torup och Hylte. I Falkenbergs kommun, eller rättare sagt i Ullared, finns en 500 meter lång skidbacke och längre norrut regerar Åkulla med flera trevliga skidspår.

Även om det kan tyckas att backar är ”små” skall man inte glömma att många elitåkare har börjat sina karriärer på en liten ort. Fördelen med korta åk (mindre anläggningar) är att repeteringsträningen går betydligt snabbare, d.v.s. du lär fortare!

 

Hallandsalperna

Träffade en bekant som berättade att han en tidig påsk legat och solat i dynerna utmed kusten och senare samma dag åkt 20 cm nysnö på Hallandsåsen under en stjärnklar kväll med utsikt över Laholmsbukten. Oslagbart, var i världen du än befinner dig.

Vallåsen öppnade samma år som Roxette slog igenom med the Look och har haft öppet i genomsnitt 70 dagar per år, vilket kan jämföras med t.ex. Zell am See i Österrike som endast har ett 20-tal fler dagar. Ganska imponerande faktiskt. För nybörjaren är Vallåsen ett paradis. Enkelt att ta sig dit, ganska små liftköer och trevlig personal.

Sedan något år drivs Vallåsen av Branäsgruppen som även har större anläggningar som Kungsberget (Sandviken) eller Branäs (Värmland) och är Sveriges största skidort om man räknar till antalet uthyrda skidor(!).

Även om Vallåsen är en miniatyr av en större ”resort” hittar du faktiskt det mesta du behöver. Två Stolliftar, tre släpliftar, gröna, blå och röda nerfarter, barnbacke, nybörjarbacke, pulkabacke, längdspår, restaurang, skidshop, uthyrning, skidskola och lite till.

Flera skidklubbar använder backen som ”hemmabacke” och det tränas allt från Alpint till Freestyle. Till och med deltävlingar i Svenska Cupen går på Vallåsen (februari 2015). Skall man ”gnälla” på något så finns det ingen ski-in, ski-out eller boende direkt vid liften (men det finns det i Ullared, vilket vi återkommer till).

Vallåsen är sammantaget en komplett anläggning med både jibb-park, skogsåkning och riktigt stora big-jumps om du känner att du inte får tillräcklig utmaning i kontorsstolen. Ibland dyker det till och med upp en och annat afterskiband ute i snön. Helt klart favoriten i Halland. Mer info hittar du på www.vallasen.se