Västindien i Glommen

Om du hoppar upp på cykeln i Falkenberg och trampar en dryg kvart norrut hamnar du så småningom i Glommen, en oförstörd del av västkusten där möjligheterna ligger i luften. Lars och Margit Abrahamsson vädrade detta och nu driver de Glommens Fiskekrog, som inte bara är en restaurang, det är ett helt koncept.

Det är inte så många som bor i Glommen, faktiskt bara runt 800 personer. Men för Lars och Margit  var det en självklarhet att slå sig ner i Glommen efter att ha varit bosatta utomlands de senaste 25 åren. Vamé fick en pratstund med Lars som förklarar varför de hamnade just i här.

– Jag träffade Margit under sent 80-tal. Hon var stjärnkrögare och drev restauranger i Göteborg. Jag var affärsman och köpte och sålde fastigheter. Våra vägar korsades när jag köpte upp en av Margits restauranger. Jag hade allt det där man skulle ha för att vara lycklig, men det räckte inte. Det var dags att prova något nytt. Vi åkte till Västindien och blev kvar, kan man väl säga. Vi drev ett hotell och restaurang där i 25 år. Men även det blir vardag till slut och vi började söka efter en ny plats att slå rot på. Vi reste runt och besökte en mängd platser i USA, Kanada, Argentina, Spanien, Italien… Vi trodde ett tag att det skulle bli Gotland, men så kom vi hit till Glommen och det sa bara klick! Säger Lars och ser ut över havet genom ett av de stora fönstren i restaurangen. Han fortsätter:

– För att kunna vakna lika lycklig som jag somnar, måste jag vara bland berg eller hav. Det är då jag känner harmoni, säger han.

Detsamma gäller i företagandet, anser han. För att driva en lyckad restaurang måste alla pusselbitar passa ihop. Rätt läge, rätt mat, rätt musik, rätt service. Allt måste stämma. Lars och Margit tror att Glommen och Fiskkrogen har alla dessa förutsättningar.

– Glommen är unikt på det sättet att det är så oförstört. Här finns inga hotell eller vandrarhem. Husbilar är förbjudna och det finns knappt någon badstrand. Det är en ren och skär naturupplevelse att besöka Glommen. Det vill vi förvalta genom att erbjuda en restaurang med fantastisk utsikt där alla är välkomna. Temat är Karibien och det ser vi till att implementera i mat, dryck och atmosfär, säger Lars med stolthet och fyller i med att det är så kulturen ser ut i Västindien. Där umgås alla med varandra, oavsett ålder.

Något annat de har tagit med sig hem från Karibien är Rum Punch.

– Vi har kanske Västsveriges största Rom-bar, säger Lars och visar oss utomhusbaren på trädäcket. Precis intill hänger en skylt med logotypen till konceptet ”Semester” som Margit och Lars försöker etablera som ett sidospår till själva restaurangverksamheten.

Det är under ”Semester” som de bokat in sommarens alla artister och andra evenemang. Andra planer de har för att utöka verksamheten är att göra om bygdegården tvärs över gatan till konferens- och eventlokal för firmafester, seminarium, bröllop och andra evenemang.

Det är Lars som drar i de flesta trådarna vad gäller de olika satsningarna. Margit sköter restaurangen, med bravur dessutom, enligt Lars.

– Vi vill inte vara en gourmet- eller lyxrestaurang, men vi vill ändå vara bäst. För att vara bäst kan vi inte fuska med råvaror eller kvalitet, eller personal för den delen, säger han och berättar att de tidigare anlitat stjärnkocken Fredrik Juhlin, men att han är ledig i sommar för han ska tävla i OS med Kocklandslaget.

Paret delar sin tid mellan Sverige och Västindien. När Lars kom till Västindien första gången sparkade han av sig skorna och sa att han aldrig skulle ta på sig dem igen. Han blev snabbt känd som ”The barefoot man”, ett rykte som spridits långväga då han även hört talas om sig själv i helt andra delar av världen. Att gå barfota är för Lars det ultimata sättet att njuta av livet, att känna frihet. I Glommen känner han sig också fri, med eller utan skor. Lars och Margit har hittat hem.

Detta händer i sommar:

LaGaylia – Fre 1 Juli

Fröken Elvis – Fre 8 Juli

Louise Hoffsten – Tors 14 Juli

The Refreshments – Lör 16 Juli

Elin Ruth – Tors 21 Juli

M-rock (f.d. Stonefunkers) – Ons 27 Juli

Anna-Lena Winter med band – Fre 29 Juli

(Förband: Simon Andersson)

Vadou Game – Fre 5 Aug

Feel Good Festival Fre-Lör 12-13 Augusti

Kristoffer Åström – Lör 20 Aug

Biljetter på ticnet.se, Falkenbergs Turistbyrå eller info@glommensfiskekrog.se

Text: Amanda Hajney