Vi recenserar julens brygder

Vår tradition med att dricka julöl tar oss tillbaka till vikingatiden och till deras blot, till vilka det bryggdes mjöd. Mjödet, och sedermera öl hade en central plats i dåtidens kultur.
Störst av vikingarnas offerfester var midvinterblotet, som firades på årets mörkaste dag för att locka solens livgivande strålar tillbaka. Nu läser vi 2016 och julölstraditionen har fortsatt att vara starkt i över 1000 år.

Det 1 år gamla mikrobryggeriet, Halmstad Brygghus, har i år inte mindre än tre olika juldrycker som de erbjuder till årets julbord. Dessa har vi tittat närmare på.

Slottets Julöl

Deras ale karakteriseras av en humlearomatisk smak med tydlig beska. Med inslag av citrus, sirapslimpa, örter, kaffe och knäck. Detta är en bärnstensfärgad ale med bra balans och större beska än i de traditionella mörka lager som vi oftast brukar ställa fram på julbordet. En öl som innehåller inte mindre än sex olika malttyper.

Halmstad Julebrygd

Nyhet för i år. En traditionell mörk lager, där de själva beskriver med orden ”med färg som midvinterhimlen och smak av stjärnor.” Anledningen till den textraden är att den är smaksatt med en nypa stjärnanis som balanseras fint mot malten och ger ölen en spännande brytning.

Julmust

För er som vill ha ett alkoholfritt alternativ erbjuder Halmstad Brygghus i år även en julmust. Denna dryck kallades faktiskt för julöl när den lanserades 1910. Brygghusets variant har en mjuk smak med lagom avvägning mellan öl- och läsksmak. Kolsyran är något tillbakahållen vilket gör den till ett bra alternativ gentemot sina konkurrenter där kolsyran ibland kan ta överhand.