Vinterodla – hur gör man?

0
3747

Närodlat, eller härodlat som vissa även väljer att kalla det, är något som verkligen är på tapeten när man pratar om miljöfrågor kopplat till mattransporter. Hemmaodlat är kanske ännu bättre för miljön ifråga om minskade transporter? Men hur gör man hemmaodlat under vintertid, funkar det ens?

Självklart! Alla växter eller grödor går inte att använda för vinterodling, men väldigt många. För dig som bor i lägenhet finns möjligheten att odla olika kryddor som exempelvis basilika eller oregano samt alla sorter av groddar och skott. Då behöver de stå på fönsterbrädan för att få ljus, samtidigt som de kräver tillräcklig bevattning för att hålla sig fuktiga. För att få till skott, som exempelvis ärtskott, kan du ta gula ärtor som du blötlägger i en burk där ljus kommer in. När de börjat gro kan du lägga över ärtorna i jord som gör att de växer till sig för att sedan när de blivit en decimeter klippa av dem och ha på mackan eller i salladen. Ett annat tips till dig i lägenhet är att bli diskbänksbonde. Diskbänksbonde är som det låter, en bonde vid diskbänken. För att bli det kan du köpa exempelvis romansallat. Spara den nedersta delen och sätt i ett glas vatten. Efter ett tag kommer du se nya sallatsblad växa fram. Du behöver alltså inte alltid använda frön för att odla som diskbänksbonde. På samma sätt kan du även använda blekselleri och olika typer av lök.

För dig som vill odla utomhus under vintertid finns även där olika möjligheter. Det är bland annat sallat, rädisa och dill som fungerar bra att sås på hösten. Av sallater är bland annat machésallat något du kan så under hösten och den kommer att klara av kyla och snö väldigt bra. Det är bara att se till att borsta bort snön och de gröna bladen klarar att plockas även om det är snö ute under vintern. En snabbväxande rädisa går lika bra att så på hösten som på sommaren. När det kommer till dill kan den sättas under hösten, men den behöver en fiberduk över sig för att klara av frosten. Den asiatiska kålen pak choi är också en gröda som lämpligast sås på hösten då den trivs i korta dagar med inte för mycket solljus.

Glöm heller inte växthuset under vintertid. Mycket däri börjar dö redan i oktober så ett tips är att tömma växthuset, luckra upp jorden och använd det även under den kallare tiden på året. Till exempel klarar spenat och romansallat tiden i växthus på vintern. Spenat klarar av kylan, är snabbväxande och börjar gro redan under hösten. När det gäller romansallaten behöver den flera lager fiberduk för att klara sig i växthuset. Kom dock ihåg att vattna dessa grödor, om du nu inte har löst en naturlig vattentillförsel.

Det som sås utomhus kan användas i krukor på balkongen, men behöver då extra vatten och tillsyn. Grödorna inomhus behöver även vatten och tillsyn vilket är viktigt att komma ihåg. Det som växer utomhus klarar sig oftast själv då det vanligtvis regnar mycket under hösten. Under vintertid kan det mest vara bra att hålla bort snön från grödorna. Det är även möjligt att så grödor i frost för att de ska komma tidigt till våren när de börjar att gro.

Värt att tänka på inför nästkommande säsong är att du ställer dig frågan vad du ska satsa på för grödor som kan stå sig över vintern, vilket gör det möjligt för dig att få grödor året om. Tänk även på att av de grödor som såtts kommer vissa så sig själva igen, vilket betyder att du kommer få nya varje år. Detta gäller främst machésallat som då kommer hålla sig grönt året om.

Slutligt tips är att testa sig fram. Se vad som går och inte för att hitta just det du vill odla. Börja som diskbänksbonde och sluta med att du har halva trädgården med grödor. Detta blir både gynnsamt för dig och miljön. Du får grödor året om och miljön får minskade utsläpp.

Text & foto: Gustav Enstedt

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här