Vintips

I Sverige domineras vintern av dimma och löven som tidigare i höst gav färg och liv till omgivningen ligger nu som en blöt odefinierbar massa. Har vi tur döljs denna massa av vacker, gnistrande snö och att solens strålar lyckas stundtals tränga genom diset. Dock har vi inte alltid sådan tur här i norr, utan denna årstid domineras av mörkret och dimman.

Allt är dock inte grått. Inomhus tänder vi ljus, kryper upp i soffan och omger oss av värme från nära och kära. När dimman ligger tung utanför fönstret och termometern kryper allt längre ned är myskvällarna och värmande koftor det som lockar mest.

Nebbiolo, denna vackra lilla druva från nordvästra Italien, är för mig en druva som förknippas med vintern. Inte bara för dess betydelse, (Nebbia betyder dimma på Italienska) utan även för dess komplexa och värmande struktur. Viner från denna druva ger värme i kylan, och passar utmärkt till vinterns mustiga grytor. Det finns ett stort utbud av Nebbiolo på Systembolaget idag, nedan listas ett par favoriter.

För er som vill se vidare bortom dimman, finns även ett par tips från länder bortom haven.

2014 Paolo Scavino Lange Nebbiolo

Nebbiolo

92311 149:-

Med en ungdomlig approach, tuffa tanniner och frisk syra levererar denna Nebbiolo mängder av smaknyanser av rosenblad, nypon och mörka bär. Perfekt till vinterns mustiga grytor.

 

2013 Nini Negri Le Tense Sassella

Nebbiolo

32341 149:-

I DOC Valtellina, det nordligaste distriktet för Nebbiolo, produceras detta komplexa vin.

Med en elegant och komplex smakstruktur, mjuknande tanniner och en frisk syra levererar vinet en behaglig känsla av ungdomlig fräschör med inslag av fatkaraktär, mörka bär och viol.

 

2011 Fontanafredda Barolo Serralunga d´Alba

Nebbiolo

2305 239:-

Bland Italiens mest berömda vin hittar vi Barolo. Detta vin kommer från det lilla distriktet i nordväst och är fyllt av kraftiga tanniner och hög syra. En komplex smakpalett fylld av mogen frukt, tobak, rosenblad och fat. Fontanafreddas variant erbjuder mängder av nyanser och ackompanjeras bäst av kraftiga, smakrika maträtter såsom köttgrytor och vilt.

 

2014 Aphotic Red Winemaker´s blend

Zinfandel, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon och ett litet stänk Viogner

6420 89:-

På andra sidan Atlanten, närmare bestämt i Kalifornien, förädlas druvorna i detta vin. Många soltimmar och ett fördelaktigt klimat genererar ett vin med fyllig karaktär och silkeslena tanniner. I doften hittar vi mängder av solmogna bär och smaken domineras av mogen frukt, vanilj och en varm kryddig fatkaraktär.

 

2015 Boekenhoutskloof The Chocolate Block

Western Cape, Sydafrika

Syrah, Grenache, Cabernet sauvignon

2086 249:-

De rökiga aromerna som är typiska för röda viner från Sydafrika är slående i detta djupt komplexa vin från Western Cape. Här möts koncentration och elegans i perfekt symbios, doften domineras av mörka bär, svartpeppar och choklad och i den kraftfulla smaken hittar vi mängder av koncentrerad frukt och fat. Med en pepprig avslutning är detta ett vin som stannar kvar länge i gommen.

 

Text & Foto: Johanna Behlin