Knivskarpa konturer, rakbladsvassa knivar och Elvis Presley i högtalarna. Lägg till en fnurlig skyltning, skapad ur ett genuint motorintresse. En perfekt kombination enligt Halmstads meste herrfrisör, Lasse T.
Frisören Lasse Tidestam, eller Lasse T, som han gärna kallas, är vida känd för sina spektakulära skyltfönster och tidsenliga frisersalong, ett ställe med gamla anor. Originalinredningen i ek från 1916 är bevarad. Saxar och knivar är vintage, och på väggarna samsas inramade frisöraıscher med modern konst. Frisörstolarna är japanska och runt 30 år gamla, bland de första elektriska som fanns på marknaden. För den väntande kunden ınns både dagens motormagasin, Fantomen och 60-talets pinuptidningar att fördjupa sig i.
– Jag ville låta allt vara som det var. Det här är en herrsalong, säger han och för vant kammen genom håret på Frank Erlandsson som ska bli klippt och rakad. Att klippa sig är fortfarande störst, men rakningen har kommit på senare år.
– Det har blivit allt mer populärt att gå till en riktig barberare. Jag gillar att det är en
fiäkt av storstan, säger Lasse och baddar Franks ansikte med varma handdukar.
– Nu har vi öppnat huden och sen tar vi en kall handduk för att stänga den igen, säger han och tillägger med glimten i ögat; nu kommer det roligaste – att få ta en massa sprit och dränka in kunden innan han är på väg ut genom dörren. Därefter tar Lasse ett alunstift med vatten på och duttar på några små skråmor på Franks kinder.
– Det är för att stoppa blodvitet, förklarar han.
Det var kärleken till Barbro som förde Lasse från Stockholm till Halmstad. Tidigare hade han jobbat som både frisörlärare på en yrkesskola och drivit egen salong under många år. År 1997 köpte han salongen av Nisse Nilsson på hörnet Stationsgatan/Kaptensgatan.
– Barbro är också frisör med egen salong och det var lättare att flytta på mig. Jag provkörde lite ihop med Nisse först och det kändes skitbra. Och söderkisen Lasse T blev halmstadbo, rakt in i själ och hjärta.
– Jag lärde mig när jag kom hit för 17 år sen att jag inte kan vara en kaxig Stockholmare. Man måste lägga band på tugget och bjuda på sig själv. Det gäller att tillföra något som folk har glädje av, säger han. Efter flytten från Stockholms trendsalong
Kalufsen på Folkungagatan, som grundades av Lasses pappa och som han själv drev i 23 år, blev det en märkbar förändring att jobba ensam utan anställda. Kunderna har fått en extra stor betydelse och stammisarna är många.
– Vi pratar om brudar, bilar och allt annat som gör livet värt att leva. Jag har jobbat som frisör och barberare i 55 år och det är fortfarande lika roligt.
Yrkesstoltheten lyser ur ögonen när Lasse berättar sin historia. Han säger själv att han inte är sen med att prata om vad han jobbar med. Kundkategorin är herrar från 20 år och uppåt. Och en riktig herrklippning är inget som vem som helst klarar av.
– Det handlar om att kunna se form och nyanser, och sätta den manliga touchen på det. Jag blir allt lite mallig när yngre killar kommer in och vill bli klippta här. Att hantera en maskin som så många använder, kan väl vem som helst. Man ska kunna klippa snygga nackar. Det är något som man lär sig med åren och det är jag allt lite kaxig över att jag är skicklig på. För Lasse är Halmstad livskvalitet.
– Att flytta hit är det bästa jag har gjort. Stockholm är nästintill olidligt, men Halmstad är mysigt som fan. Här finns underbara stränder och ett trevligt kvällsliv i stan.
Jag gillar att prova olika restauranger och man kan ta en liten tripp med bilen.
Det blir inte bättre än så, säger han och lutar sig tillbaka i stolen.
– Ja, och som ni ser har bilintresset fått bre ut sig.
I Lasses omtalade skyltfönster ryms bilattiraljer, en gammal cykel och andra motorrelaterade saker. Många kunder kikar in, av ren nyfikenhet, och enligt Lasse har han fått en hel del nya kunder, just tack varje sitt originella skyltfönster.
– Allt jag ser tänker jag att man kan skylta med. Jag har till och med haft gamla lastbilsdelar här någon gång. Ingen vill ju se gamla schampoflaskor, säger han, och hintar om att vid nästa omskyltning blir det polermaskiner och andra elektriska verktyg.
Precis utanför salongen står hans cykel, tydligt skyltad med “Lasse. T”.
Mer behövs inte. Alla vet ändå. När cykeln står parkerad utanför, då är salongen öppen.
– Varje morgon cyklar jag förbi de två parkeringsautomaterna på väg till jobbet för att kolla om där ligger några kvarglömda mynt. Högvinsten är 40 kronor, säger Lasse om det korta avståndets äventyr mellan bostaden och salongen. Sen flinar han och tillägger;
– Lite motion måste man ju ha, och så vill jag gärna synas, därför jag tar cykeln.
Snabbfakta Lasse T Ålder: 70+ Bor: I Halmstad, 100 meter från salongen. Familj: Frun Barbro. Intressen: Bilar. Umgås med: Bilförsäljare och mekaniker.
Kom ihåg: Att ge varandra beröm, det försöker jag göra så ofta jag kan. Oväntad talang: Är duktig på matlagning. Mest stolt över: Att ha träffat Barbro, flyttat till Halmstad och fått det bra i livet. Bästa skyltningen: I julas hade jag en röd Ferrari med en stor jävla björn i.
Roligaste samarbetet: Jag gick ihop med restaurangen här rakt över gatan och vi körde ett erbjudande med klippning, stor stark och en stänkare. Det gick hem kan jag lova!
Text: Marie Svensson Foto: Anders Jauring