Öltrenden kommer starkt

0
2107

Följ Micke & Per på deras ölresa genom några av de halländska microbryggerierna.

Folkared 15

Det lilla hantverksbryggeriet Folkared 15 ifrån Långås i Falkenbergs kommun startades 2013 av Philip och hans fru Elisabeth. Philip har sina rötter i England där hans föräldrar drev en liten pub så hans förkärlek till brittisk ölstil kan man förstå. Idag tillverkar Folkared 15 en rad mycket trevliga ale sorter, alla med en brittisk stil och fiera av dessa kan man avnjuta på krogarna runt om i Halland. Några sorter ınns även på systembolaget men efter de nya reglerna som införts av Systembolaget kommer det med stor säkerhet att vara mycket svårare att få tag i Philips.
Flera av Philips sorter har jag själv smakat och blivit trevligt överraskad av. Den första som jag gav mig på var en Mild
ale med namnet Wild Boar Mild Ale som jag tycker är en stiltypisk mild. Ett mörkare öl med maltiga söta toner och en bra balanserad beska, ett mycket bra matöl på 4,8%.
Nästa ale som jag provade var Bulls Eye Best Bitter, ett öl som även det är maltigt precis som en engelsk ale skall vara, men med en mer genomgående beska och humle arom, ett öl som passar bättre som ett rent sällskaps öl eller till en rejäl köttbit, de 6,1% ger en lätt vinös ton men inget som på något sätt ger avsmak.
Efter ett samtal med Philip så ıck jag ett prov på en imperial stout med namnet Moose Juice. Stout och Porterfantast som man är såg jag verkligen framemot att ge mig på denna öl.
Efter alla kvällsbestyr så kom den att hällas upp i ett glas. Oj vilken doft! Rostad malt, lakrits och mörk choklad. Ett fylligt öl som på doften lovade otroligt mycket, och den höll vad den lovade – en ren njutning och hade den inte hållt 9,1% så hade jag nog kunnat dricka fiera.
Jag har sedan dess provat fier sorter ifrån Folkared 15 och ger alla ett gott betyg. Jag måste säga att Folkared 15 och ölet som kommer härifrån är värt att provas och få kommer nog att bli missnöjda. Rekommenderas varmt av en riktig ölentusiast.

Strandlida Bryggeri

I april 2014 såldes de första lådorna öl från Strandlida Bryggeri. Mikrobryggeriet är beläget i en källarlokal i Strandlida/Ringenäs, strax utanför Halmstad. Bryggeriet drivs och ägs av de två grundarna Jonas Nidle och Gunnar Kamstedt, vars ölbryggeriintressen kan härledas över 20 år tillbaka i tiden. I den nuvarande lokalen har det bryggts och utvecklats ölrecept på hobbybasis sedan år 2010, vilket efterhand har genererat en
ökande genuin vilja att anta utmaningarna med att bli kommersiell och att tillföra marknaden några högkvalitativa ölsorter.
Mäskpanna, lakkärl och primärjästank är tillverkade i Slovenien och trycktankarna är producerade i Nederländerna. Produktionskapaciteten är i dagsläget blygsamma 800 liter i månaden där den trånga sektionen är antalet jästankar. Traditionell överjäst öl, Ale, är vad som produceras med högt fokus på smak som erhålls genom noggrann utprovning, kvalitetstestning, hygien och precision i process och råvaror. De första ölsorterna som har släppts till försäljning är inte för de som vill ha en käftsmäll av humlestinn beska, utan de är anpassade att behaga en bredare publik där stegmäskning ger utrymme för harmoniserade maltsmaker tillsammans med alejästens bidrag av fruktiga aromer. Strandlida Bryggeri strävar helt enkelt efter att brygga så gott öl som det bara går.

Halmstad Brygghus

De två ölentusiasterna Daniel Eriksson och Andreas Forsberg har bryggt hemma i källaren ett tag, men de har nu beslutat sig för att göra mer än så. Halmstad Brygghus fınns nu i ljusa, fına lokaler på slottsmöllan i Halmstad, ett stenkast ifrån centrum.
Grunden till bryggeriet lades under 2013 och idag så kallar man sig för ett nano bryggeri.
På sitt 34 liters bryggverk brygger de idag hela 9 ölsorter inkluderat deras säsongsöl och allt deras öl går idag till lokala krogar, då framför allt The Fox and Anchor och Magasinet som säljer slut fortare än vad grabbarna hinner tillverka.
Ölsorterna har givetvis lokala namn så att vi Halmstadbor kan knyta an till dem, så som Brogatan Bitter, Alets Ale och Söderkajs IPA. Deras öl tillverkas med stor experimentlusta men givetvis har kvalitet och smak ett stort inflytande.
Under mina samtal med Daniel och Andreas förstår man hur brinnande intresset är för att få göra något nytt och annorlunda men ändå publikt och välsmakande.
Daniel Eriksson är ett välkänt namn inom bryggvärlden då han i många år varit bryggmästare på ett av Sveriges största bryggerier.

Idag står att 1500-liters bryggverk och väntar på dem i Tyskland, ett bryggverk som kommer att ge bryggeriet en nystart och möjligheten att komma ut på en bredare marknad. Investerare sökes och om någon är intresserad av att bli delägare i det som kommer att bli ett framgångsrikt mikrobryggeri skall den inte tveka att ta kontakt.
Halmstad Brygghus är deınitivt att räkna med inom en snar framtid, och jag ser framemot den dag då vi kan få en jämnare ström av hantverksmässigt och smakrikt öl till vårt sortiment av öl i Halmstad.
Mer öl till folket!

Michael Andersson: Restaurangchef på nya The Fox And Anchor. Stort intresse av öl i allmänhet och IPA i synnerhet (IPA är india pale ale). Favoritöl: Mikkeller Mexas ranger Favoritbryggeri: Green Flash Certifierad provningsledare i öl och destillat
Beer & Whisky masterclassutbildad. Tävlingsbartender med meriter från SM, NM & VM, bästa placering var i Bartenders Choice, en distansöltävling i Skottland (blev 2:a). FD Landslagsmedlem där han tävlade i VM i Cocktail Challenge i Bordeaux 2006


Per Sundqvist: Restaurangchef på Wapnö slott Passionerad hemmabryggare Favoritöl: Belgisk öl och Porter
Favoritbryggeri: Great Divide Certifierad provningsledare i öl och destillat Beer & Whisky masterclassutbildad.