Josefin Johansson – Yrvädret i Ysby

0
2142
profil bild Josefin Johansson
Josefin med katt

Synen av Josefin Johansson kan nog sticka i ögonen på folk. Och
då syftar vi inte bara på det färgglada håret som verkligen sticker
ut en grå vardag. Nej, det vi menar är att hon är precis så där satans driftig och talangfull som hon verkar. Det som sticker är alltså gammal hederlig avundsjuka.

Finns det något som Josefin inte kan? Finns det något sammanhang där hon inte är med? Det skulle väl vara på högst uppe på ett berg i Alperna efter några dagars bergsklättring. Där kommer vi i alla fall aldrig få se henne, enligt Josefin själv. Men i de kulturella kretsarna tycks hon vara kommen för att stanna. Vad annat kan man tro när Josefin just nu är aktuell med bok, föreställning och albumsläpp?

Bor i Stockholm & Ysby

Hon är född utanför Hylte. Riktigt mycket på landet alltså. Man skulle kunna tro att det bidragit till att hon numera bor i storstaden för att få uppleva lite mer liv och flärd, och det gör hon också. På deltid, i en etta i Stockholm. Resten av tiden bor hon istället i det lilla samhället Ysby utanför Laholm. Men hur hamnade hon där?

– Jag visste att jag ville bo på landet. Det är där jag trivs bäst. Sen flyttade mina vänner Maggan och Peter till Ysby och jag var där mycket och hjälpte till med renoveringar, målade och så. Så pass mycket att jag kände att jag nog behövde skaffa mig ett hus där också så de kunde återgälda alla mina tjänster, säger Josefin och skrattar.

Sedan fortsätter hon: Nej, skämt åsido, jag trivs jättebra här och det bästa är just det, att alla hjälper varandra. Jag hade nog inte kunna bo här om jag inte hade toppengrannar som klippte gräset när jag jobbar i Stockholm eller någon att ringa så fort något går fel.

Kanske är det Ysby, som ju kommit att bli något av ett kulturmecka som gjort att Josefin funnit extra inspiration till allt sitt skapande. För det är bråda dagar för Josefin Johansson, som just nu tycks vara aktuell med det mesta.

Fakta Josefin
Josefin fakta

Premiär

I vår är det premiär för nya föreställningen Den stora kärleken.

– Premiären går av stapeln i Halmstad, 9 februari. Och jag ser så mycket fram emot detta! Säger Josefin Johansson glatt.
I Den stora kärleken får Josefin chansen att kombinera hennes stora intressen i livet, skriva, stå på scen och sjunga.

– Föreställningen handlar om att plötsligt bli singel efter att alltid ha varit i relationer. Det hände mig i maj 2019 och jag såg chansen att gå all in. Jag laddade ner Tinder och började dejta. Ganska snabbt insåg jag att här fanns det mycket att prata om. Om hur det är att vara singel, vad man letar efter och om man överhuvudtaget vill hitta någon ny?
Jag går igenom en lång lista och presenterar allt med humor. Jag tror det blir mycket igenkänning också, oavsett om man själv är singel eller i ett förhållande, berättar Josefin Johansson. I föreställningen spelar hon också en del egenskrivna låtar.

Att göra musik

– Om jag måste peka ut något som pandemin har gjort för mig som varit positivt, så är det att det har funnits tid att gå in i studion och skriva och göra musik. Inte bara på skämt liksom, utan jag har haft tid att skriva sånt jag tycker är bra på riktigt. Sedan har jag lite samarbeten här och var, en kollega till mig har till exempel lagt en tysk rap på en av låtarna. Det blev hur bra som helst. Sedan har jag samlat ihop en del av dem som nu ska vara med i min föreställning.

– Ja, precis, den finns ute nu. Jag och illustratören Jonna Björnstjerna har skapat Dynamitgummor som handlar om kvinnliga Nobelpristagare. Av alla cirka 1000 Nobelpris som delats ut genom åren så har bara 57 av dem tilldelats en kvinna. Jag fick idén när jag började läsa lite om Marie Curie, som ju är världens första kvinna som 1903 fick Nobelpris, då i fysik.
Sedan fick hon ett Nobelpris till, då i Kemi 1911, berättar Josefin och fortsätter: Jag har ett stort intresse för historia och vetenskapliga grejer. Därför brukar jag utgå från fakta när jag skriver. Då är liksom halva jobbet redan gjort. Min förra bok,

Drottningsylt handlar om Sveriges alla drottningar i historien, det var också en intressant bok att skriva.

Som ni märker är Josefin med på ett hörn lite överallt just nu. Och hon tackar glatt ja till de flesta uppdrag, så länge de är roliga och inte gör ont.

Tackar glatt ja till de flesta uppdrag

– Jag har fått förfrågningar om att vara med i diverse TV- program som till exempel “Kändishoppet”, där man skulle tävla i simhopp. Det blev tack, men nej tack. Jag tycker inte om sånt där jag riskerar att slå mig. Däremot skulle jag nog kunna göra något dansprogram, för jag har upptäckt att jag tydligen har en fallenhet för balett. Jag gick nyligen en kurs i vuxenbalett, och det visade sig vara riktigt kul!

Var ser vi Josefin nästa gång? Dansandes på en balettscen eller som Mellomedverkande i TV? ja det är omöjligt att veta. För med Josefin Johansson kan precis vad som helst hända!

Fer profiler i magasin Vamé

följ på intagram

Följ på facebook