David Sundin TAR TILL ORDA

0
1777

”David Sundin, är det han den rolige farbrorn i Bäst i test?” Frågan kommer från min dotter som svar på att jag precis berättat för henne att jag hade en inplanerad intervju med David senare på dagen. Om David, som är född 1976 och därmed bara några år äldre än jag själv, kan karaktäriseras som en farbror, det ställer jag mig något tveksam till. Men ja, att han är rolig, det kan jag verkligen hålla med om! Faktiskt så rolig att han nu ger sig ut på en stand up-turné.

Det kan tyckas saknas ord för att beskriva alla sysslor och talanger som ryms i kontexten ”David Sundin”. Han är programledare och komiker. Han är skådis och producent. Han är författare och företagare. Han är till och med Sommarskuggan! Kort sagt, han är mer än bara mångsidig. Fast det borde vara hyfsat lätt för David att åtgärda, det där med att hitta ett ord som beskriver honom menar jag. För han är tydligen även väldigt bra på att skapa nya ord. Så pass bra att han satt ihop en föreställning där han gör just det, skapar nya ord. I oktober startade turnén av Nya svenska ord, som innefattar över 50 föreställningar runtom i Sverige.

– Det fattas en väldigt massa ord i det svenska språket. Därför försöker jag lansera ett gäng ord som kan vara bra att ha. Som ordet ödleraskning. Om man har fått en ödla som man inte har önskat sig. Snacka om ödleraskning! Förklarar David. Som ni märker är det mest en massa trams. Men kul trams, förklarar David med ett leende.

Nya svenska ord kan beskrivas som en traditionell stand up-föreställning där David helt enkelt presenterar nykomponerade ord för publiken. Att syssla med stand up är inget nytt för David, även om det var ett tag sedan han gjorde det sist. Andra uppdrag har tagit den mesta av hans tid de senaste åren. Sen kom en pandemi vägen också. David hade nästan hade gett upp hoppet om att det ens skulle bli premiär.

– Pandemin gjorde att vi fick skjuta upp föreställningen ett bra tag, så när jag plötsligt fick veta att den skulle dra igång av så blev jag nästan förvånad. Men det var härligt att få kliva på scenen igen. Jag blev påmind om hur kul man faktiskt kan ha det! Det är något som publiken tycks känna igen sig i också.

– Det märks att det inte bara är jag som längtat. Folk verkar väldigt glada över att få uppleva lite liveunderhållning igen. Och jag serverar det gärna!

Som väldigt ung drömde David om att bli kock på en båt. Men ganska så snart förstod han att han ville underhålla. Få vara kreativ och hålla på med någon sorts berättande. Davids fascination för ord kom tidigt. Han lärde sig läsa vid ung ålder och läste allt han kom över. När han besökte sin farfar fanns där alltid en trave med tidningar som särkilt lockade,

Blandaren, som från början var en studenttidning och som själva benämner sig som världens äldsta humortidning.

I Blandaren kunde David bekanta sig med underfundiga skämt, ordvitsar och annat knasigt som fick honom att förstå hur man kan formulera en historia och ett berättande. Hur orden och dess ordningsföljd är viktiga i sammanhanget. Något som har kommit att bli hans levebröd.

Även om David började med stand up redan för 8 sedan och har jobbat inom TV-branschen i många år, då främst som manusförfattare och producent, så blev han nog känd för de allra flesta genom sina medverkanden som programledare i Mello och Bäst i test. Något som gjorde att han fick pris för Årets manliga programledare på Kristallengalan tidigare i år. Men framgångarna är inget som påverkat honom särskilt mycket. Inte på så sätt att det stigit honom över huvudet i alla fall.

– Jag tror det är bra att jag är lite äldre. Det är nog skillnad på hur man hanterar ett kändisskap som 45-åring jämfört när man är 25. Det kan vara svårare för någon som är yngre att hålla isär vad som är verkligt och inte, tror han.

Fast det finns ju nackdelar med att vara vuxen också. Bland det tråkigaste han vet är att just sånt som hör vuxenlivet till, som att städa, betala räkningar och liknande.

– Sånt är vidrigt. Det är helt enkelt vidrigt, tycker David, som kanske håller på att bli en liten farbror trots allt?

Det är tur att både David och hans publik får chansen att släppa alla vardagsmåsten för en stund varje gång Nya svenska ord besöker en ny stad under den långa turnén. Det blir även två stopp i Halland. Dels 28 januari i Halmstad men också 7 april i Kungsbacka.

Har du besökt Halland förut och tyckte du isåfall om det?

– Ja, jag har varit i Halland ett par gånger. En gång besökte jag ett fräsigt hotell i Tylösand som slutade med ett nattbad ihop med JO Waldner, så det får man väl ändå se som ett lyckat besök?

Om det blir en favorit i repris eller inte i och med Davids nästa Hallandsbesök, ja det återstår att se. Men oavsett vilket, lär det bli ett besök fyllt av skratt och humor, som sig bör i en stand up-show och med David som den roliga farbrorn på scen.

Text Amanda Hajney Foto Kitty Lingmerth