Sannas sanning

0
2208

Text: Amanda Hajney Foto: Pontus Hook

– Den här showen är bland det roligaste jag någonsin gjort. Det har varit helt fantastiskt, en dröm som gått i uppfyllelse, berättar en salig Sanna och fortsätter: I showen får jag chansen att dela med mig av min musikaliska resa och personliga historia. Från när jag var 7 år till idag. Jag framträder inte bara med mina egna låtar utan blandar upp med gamla favoriter från bland andra Donna Summer, Fleetwood Mac och Celine Dion. Därtill berättar jag historier fulla med humor om mitt liv i medieljuset, alla melloframträdanden, och turnéer. Tempot är högt, Sanna och hennes 7 musiker kör järnet i 90 minuter samtidigt som hon hinner med en rad klädbyten.
– Jag har inte direkt behövt springa till gymmet de senaste månaderna, utan det har räckt med att köra showen regelbundet, för fy sjutton vad svettigt det blir efter ett tag, säger hon med ett skratt och fortsätter: Jag har också lärt mig att med ett sådant här högt tempo är det är viktigt att ta hand om sina fötter. Jag tror jag har haft plåster på varenda tå vid det här laget! De många klädbytena hjälper till att sätta stämningen.
– När jag drar på mig min svarta kreation med grafiskt tryck säger jag till mig själv “Hello, my name is Lady Gaga” och går ut med den attityden. När jag tar på mig min guldiga jumpsuit är jag Beyoncé och när jag har min puderrosa fjäderklänning är jag Tina Turner eller en annan diva. Nu ger sig alltså Sanna och hennes ensemble ut på turné, något som hon ser mycket fram emot.
– Jag är så glad över att vi nu får chansen att visa upp showen för resten av Sverige.
Jag vill ju inte att detta ska ta slut! Det är många som har hört av sig och sagt att de inte haft någon möjlighet att komma till Stockholm för att se showen, så nu kommer vi till dem istället. Vi har premiär i Kristianstad och sedan besöker vi ytterligare 19 städer under hela hösten, berättar Sanna.
Redan andra stoppet, 20 september, sker i Halmstad.

– Halmstad är en fin stad. Det ligger inte så jättelångt bort från Bromölla där jag växte upp, så vi åkte ibland till Halmstad och Tylösand med familjen när jag var barn. Jag kommer ihåg när jag träffade Halmstads egna popstjärna, Per Gessle, för första gången, det var så pinsamt. Det var på Viktoriadagen 2003 och jag var så blyg att jag inte vågade prata med de andra artisterna. Men så såg jag att Per också stod ensam, så jag tog mod till mig och gick fram för att hälsa. Vi presenterade oss för varandra, trots att jag mycket väl visste vad han hette. Sedan frågade jag honom, “Du, var kommer du från egentligen?”. “Jag kommer från Haaamsta”, svarade han då. Jag kände mig så dum, klart han kommer från Halmstad, det vet ju precis alla!, berättar Sanna med ett skratt.
Idag är Sanna inte lika blyg och hon kommer för fjärde året i rad att vara programledare för ett av Sveriges mest älskade program, Allsång på Skansen.
– Vi drar igång bara två dagar efter att jag avslutat min show på Hamburger Börs och jag ser mycket fram emot detta. Det är ett sådant fint program som är djupt rotat i folksjälen. Det är det enda programmet vi har kvar där vi kan få lyssna till vår enorma visskatt som vi faktiskt har i det här landet. Sannas medverkan i TV och på scen gör att hon sedan länge varit en offentlig person, som inte sällan råkar ut för diverse åsikter från folk som sitter hemma framför sina skärmar och “tycker till”.
– Alla har åsikter, och det har man rätt att ha, men jag har lärt mig att inte bry mig om det elaka som sägs om mig ibland. Det handlar alltid om mitt utseende och jag försöker att inte ta åt mig. Men ibland kan jag inte hålla mig och då brukar jag säga ifrån.
Nästan alltid ångrar sig personer som tyckt och skrivit något nedvärderande och ber om ursäkt. Men de allra flesta kommentarerna är snälla och fina.
Det är de jag får fokusera på, säger Sanna avslutande.