Discotimmen

0
2598

Torsdagskvällar är lika med discokvällar, i alla fall om du frågar Leif Ödmark, som sedan ett knappt år tillbaka leder programmet ”Discotimmen” på Radio Halmstad, 88,6.

Till vardags är Leif kvalitetsutvecklare inom IT för gymnasieförvaltningen i Halmstads Kommun. Men på torsdagar förvandlas han till Disco-Leif.
– Att leda Discotimmen är en gammal dröm som gått i uppfyllelse. Jag var tidigare en av personerna bakom Halmstad Närradio, och där ledde jag en del program, men jag kände aldrig att det riktigt var värt att lägga ner den tiden som det faktiskt tar att sätta ihop ett sådant här program och sända det på Närradion, eftersom det inte var så många lyssnare. Nu är det annorlunda, och det är superkul, säger Leif. I programmen spelar han främst musik ur sin egen skivsamling, men de olika veckorna har varierande teman.
– I början spelade jag ofta låtar från specifika årtal, men med tiden har andra teman utvecklats också. Jag hade exempelvis en Saturday Night Fever-kväll, där jag enbart spelade låtar från den plattan och pratade om filmen samtidigt och så gjorde jag ett program som bara spelade covers som blev större än originalet, säger Leif och fort
sätter: Jag har även haft hyllningsprogram om exempelvis Stevie Wonder och David Bowie. Snart kommer ett om Eagles också. Så det är alltså inte bara ren disco-musik som spelas, även om namnet antyder detta.
– Nej, jag skulle säga att det är dansmusik. Fast gränsen går vid dansband. Inte för att det är något fel på dansbandsmusik, det passar bara inte in i mitt program, säger Leif leende. Varför är det just disco och dansmusik som blivit din grej?
– Det har säkert att göra med att jag växte upp när disco var som störst. Hade jag tillhört en annan generation, så hade jag kanske fastnat för en annan genre. Men det är discomusiken som gör mig gladast och får mig att vilja dansa. Att dansa är något som Leif alltid har tyckt är roligt och när han växte upp så gick han och kompisarna ofta ut för att dansa.
– Vi brukade hänga på dansklubbarna i Halmstad city på våren och hösten, Tylösand på sommaren och i Båstad på vintern. Men sättet man gjorde det på skiljer sig från idag.
– Idag dansar man ofta i grupp eller helt ensam. Men på 70-talet, när jag var ute i svängen, så var det pardans som gällde. Alltså, inte sådan pardans som man ser i dansprogrammen på TV, utan sådan dans som innebär att man bjöd upp någon och sedan dansade ihop med den personen, och det gällde såväl snabba som långsamma låtar, berättar Leif. I samma veva som dansandet var det som underhöll Leif och hans kompisar på helgerna, började han extraknäcka som DJ, och det var DJ-yrket som gjort att hans skivsamling idag är så pass stor.
– Snart spenderade jag varenda krona jag kunde på skivor. Ibland kunde jag köpa plattor för 400 kr inför ett DJ-gig som jag bara fick 75 kr för att göra, säger Leif med ett skratt. Men han har kvar sina skivor än idag och passar ofta på att fylla ut samlingen när han besöker loppisar. Och tur är väl det, för utan en så pass gedigen samling kanske vi inte hade haft Discotimmen att se fram emot varje vecka.

Text: Amanda Hajney