Tio saker du inte får missa när du besöker Falkenberg

0
2408

Historisk oas mitt i stan
Gamla stan i Falkenberg är en historisk oas mitt i stan som ger en skön konstrast till stadens puls och kallas ibland av Falkenbergarna för stadens hjärta. Här vandra du kullerstensbelagda smågator fram kantade av sneda trähus och taggiga rosenbuskar som får historiens vingslag att gripa tag i en. Ett måste när du är i Falkenberg och glöm inte att ta med kameran, för dessa gulliga små gator kommer du vilja föreviga.

Falkenbergs äldsta konditori
Stålboms konditori är ett av Falkenbergs äldsta och är numera också en lunchservering, ett bageri. Här är det lätt att bli sittande länge med söt fika, mättande lunch eller en riktigt god kopp kaffe antingen i den goa inomhusmiljön eller utomhus under bar himmel.

Historiska Tullbron
Sedan 1756 har Tullbron i Falkenberg tryggt böjt sig över Ätran och är numera Falkenbergs mest kända
byggnadsverk. Då, i brons tidiga historia fick man betala tull för att passera, därav namnet. Numera är det ett gratis nöje att vandra upp på bron och titta ut över Ätrans glittrande vatten och känna historiens vingslag ta tag i en.

Egentillverkat & handgjort på Suseå Choklad & Deli
På Nygatan 38 ligger butiken Suseå Choklad & Deli. Här säljs handgjorda chokladpraliner tillverkade av de finaste kakaobönor, närodlade ingredienser och mycket kärlek. Utöver de egentillverkade pralinerna säljs här även handplockade delikatesser, lakrits, konfektyr och dryck.

Naturnära mitt i stan
Under ståtliga träd och frodigt lövverk slingras sig Doktorspromenaden fram utefter Ätran. Här prövas fiskelyckan under fiskesäsongen och är turen framme kanske du även får se pigga laxar hoppa i ån. Två km lång är vandringen och trots närheten till centrum är naturupplevelsen påtaglig med det rinnande vattnet, de vackra rhododendron och trätaket som ger skugga soliga dagar.

Vacker natur och roliga aktiviteter på Vallarna
Vallarnas friluftsområde är Falkenbergs största park. Här finns mängder av vacker natur och aktiviteter för både stora och små. Eller vad sägs om ett utegym, parkourpark, skatepark, stor lekplats, äventyrsbana eller ett mini-zoo med höns, getter, får och grisar.

Blomsterprakt i badhusparken
Badhusparken ligger på ett härligt läge precis mitt emellan Gamla stan och centrum. Hit går du för att njuta av blomsterprakten och den lugnande vattenljudet från fontänen Ätran. Här finns härliga gröna ytor med träd, buskar och massor med blommor samt roliga små lekytor för barn.

Napolitansk pizza mitt i Falkenberg
Lilla Napoli är numera Falkenbergs populäraste pizzeria och har på kort tid byggt upp ett rykte som sträcker sig långt utanför Hallands gränser. Här har pizzabakandet förvandlats till en konstart och pizzan är mjuk, fluffig, lättsmält och inte särskilt lik den svenska varianten. I jämförelse med en svensk pizza är Pizza Napoletana mycket spartansk och du kommer bara hitta ingredienser som fyller ett tydligt syfte. Så kom med ett öppet sinne och du kommer få en helt ny pizzaupplevelse. Glöm dock inte att boka in dig i tid för att garanterat få den där pizzan du drömmer om.

Rian Designmuseum
I det över 150 år gamla korsvirkeshuset vid ån Ätran ligger Hallands designmuseum. Den charmiga interiören med takbjälkar och murväggar vittnar om husets historia som spannmålsmagasin. I de tillfälliga utställningarna visas bland annat industridesign, arkitektur, modedesign och konsthantverk och nyskapande design blandas med folkkär formgivning. I den tillhörande designbutiken säljs bland annat böcker, presentartiklar, affischer och vykort. I anslutning till designmuset finns Café Rekommenderas där bland annat Falkenbergssmörgåsen serveras med lokala råvaror från producenter som Gudmundsgården, Korshags och Skrea ost.

Borgmästargården
I den gamla Borgmästargården mitt i Falkenbergs centrum finns numera ett mysigt och genuint café och konditori där du kan hitta allt från söta bullar till lättare luncher. På Borgmästargården vill man slänga så lite som möjligt så utbudet varierar från dag till dag beroende på säsong och vilka råvaror som finns för dagen. Men du kan vara säker på att allt är bakat med omtanke, kärlek och passion