Han ger skräpet nytt liv

0
2576

Kalle har sina rötter i reklambranschen och har under många år drivit en produktionsbyrå med fokus på reklam, men tanken på att bygga något av enbart återvunnet material kom för cirka 15 år sedan.
– Jag hade en tanke om ett TV-program som gick ut på att bygga ett helt hus av sådant som andra människor vill bli av med, och försökte sälja in idén hos olika TV-produktionsbolag, men dessvärre var det ingen som nappade, säger Kalle och fortsätter:
-När jag ytterligare några år senare började känna att det vore kul att ha ett sidoprojekt, något som jag gör för min skull och som inte har en massa kunder som ska tycka till
om ditten och datten, så återkom jag till det där med att bygga något av enbart återvunnet material. Jag har tidigare arbetat inom restaurangvärlden som kock, servitör och bartender, så steget till att skapa en restaurang var inte jättelångt. Det är dessutom något som jag tror kan engagera andra människor. Jag filmar och lägger upp hela processen på min vlogg, och genom att skapa en restaurang kan de som följer vloggen dels komma och besöka resultatet men även bidra med saker, vara delaktiga i projektet. Kalle växte upp i Onsala men bodde närmare två decennier i Stockholm, innan han och frun Josefin med deras tre barn, packade väskorna och drog flyttlasset ner till Glommen.
– Min fru ville ha hästar och jag älskar att kitesurfa, så vi var ute efter en hästgård nära havet. Här i Glommen fann vi en perfekt plats för båda våra passioner, säger Kalle som svar på hur de hamnade just i Glommen. Det är också i en del av häststallet som restaurangen, som fått det fyndiga namnet ”ReRestaurant” kommer att husera och bygget är i full gång.
– Eller ja, jag har precis tömt lokalen. Nu ska jag ta hjälp av designern Jon Eliasson att rita upp en lösning för hur själva designen kan se ut. Men hur slutresultatet blir, det är svårt att säga, efter som det beror helt på vad jag hittar för saker att fylla lokalen med. Sakerna, eller ”skräpet”, får bestämma tema, förklarar Kalle, som är på ständig jakt efter annonser människor lägger ut där de vill bli av med diverse saker, som Kalle sedan kan åka och hämta och ge nytt liv.
– Jag älskar att förvandla saker till något helt annat. Ett badkar kan bli en dörr, exempelvis. Jag kan hitta något som jag inte riktigt vet i det ögonblicket vad jag ska ha det till, men några månader senare visar det sig att just den saken passar perfekt ihop med vad jag skapar för tillfället, säger han. ReRestaurang är planerad att öppna nästa år,
men redan i sommar gör man en liten tjuvstart genom att öppna en pop-up-restaurang på gården.
– Jag har lärt känna fiskarna nere i hamnen, och det är tack vare dem jag bland annat kommer kunna servera färska havskräftor och hummer på menyn. Vem kan tacka nej till en lobster roll och en bärs, liksom? menar Kalle. Att försöka fokusera på lokala distributörer vad gäller ingredienserna, är inte bara en självklarhet utan även en del av nöjet, enligt Kalle.
– Det är en kul utmaning att försöka klura ut hur jag ska få allt att gå ihop med så lite miljöpåverkan som möjligt. För självklart är det en del
av hela konceptet med att återbruka material och servera mat med lokala råvaror, att miljön ska besparas så mycket det går. Responsen har inte låtit vänta på sig. Det är många hejarop, både i den närmaste bekantskapskretsen och från följarna av vloggen.
– Jag har fått nästan overkligt bra respons. Folk tycker det är en rolig idé och stöttar mig. Så det blir man ju glad av såklart, säger Kalle. Men gladast är nog miljön ändå.

Text: Amanda Hajney Foto: Ella Breitholtz