Från en kurs i nordiska språk på Färöarna till småskalig ekologisk odling på en gård i Laholm

0
4127
Tina Melkersson och Naturens Skafferi.

Idag, när världen är upp och ner, känns det extra viktigt att ta till vara på naturen och alla dess tillgångar som den erbjuder. Att kunna odla sin egen mat och bli självförsörjande på den växer sig större i det konsumtionssamhälle som människan lever i idag. Tina Melkersson har hållit i kurser i bland annat ”Naturens Skafferi” i fem år där hon visar att det finns tillgångar till att göra en hel sallad på råvaror som finns bakom husknuten.

Tina är från Köpenhamn och har en master i danska och konsthistoria. När hon valde att gå en kurs i nordiska språk på Färöarna träffade hon kärleken där och flyttade med honom till hans hem i Sverige.

– Vi bodde i lägenhet i Göteborg och jag tyckte inte det kändes hållbart att leva så som vi gjorde när vi fick barn. Jag valde exempelvis bort tomater på vintern för tomater växer ju inte då. Men det var svårt att förklara för barnen varför vi inte åt tomat när de fanns i affären. Sedan alla plastlådor med kött, det går ju inte ens att se att det har varit ett djur, berättar Tina.

Bli trädgårdsmästare

Tina bestämde sig då för att utbilda sig till trädgårdsmästare och när hon nästan var klar köpte hon och maken en gård i Laholm. På gården odlar hon allt familjen äter och hon tar hjälp av olika djurgrupper mot skadedjur. På så sätt behöver hon inte använda sig av olika gifter eller bekämpningsmedel.

– Jag såg att morötter som importerades från Italien blev återkallade av ICA eftersom de var fulla av så mycket bekämpningsmedel. Det är ju helt galet och man undrar ju hur odlarna mår med. Här kan jag gå 20 meter från huset och plocka ihop växter till en hel sallat, säger Tina.

De djurgrupper som Tina tar hjälp av är grisar, frigående höns och ankor. Grisarna hjälper till att böka upp på åkern där hon odlar potatis.

– Jag gör allting för hand och använder inga maskiner, utan stora maskiner förstår man grödans värde.  Jag tar hjälp av grisarna så att de kan böka upp åkern, samtidigt ger de gödsel. Tack vare hönsen och ankorna, men även grisarna där med, så slipper jag den spanska mördarsnigeln.

Håller i olika kurser

Tina håller i olika kurser på gården och då allt kött familjen äter kommer från att hon slaktar de egna djuren håller Tina även i slaktkurser.

– Allt kött vi äter kommer ifrån våra egna djur. Det kan väl hända att jag köper en korv kanske någon gång, men det är väldigt sällan. Slaktkurserna är populära både för de som själva har djur och bor på landet men även för personer som inte har det, berättar hon.

Den första kursen som Tina startade var ”Naturens Skafferi” då hon märkte att det fanns ett sug på att kunna göra något av allt det man ser i naturen.  Det finns oftast en spärr hos människor som gör att de inte vågar göra något av eller äta olika växter. Växterna som går att äta är oftast väldigt vanliga. Inför kursen ”Naturens Skafferi” så är upplägget redan klart med ett recept för att kunna laga lunch på vilda växter och ogräs. Det går att koka soppa på kirskål och kirskålen finns ju bara där, i naturens skafferi, 20 meter från husknuten.

– Folk tycker att det är roligt att kunna göra en hel sallad av endast vilda växter. När man aktivt skördar så ser man saker på ett annat sätt, man känner igen det och spärren försvinner, säger Tina.

Mer ekologiskt i Danmark

Ekologisk odling är större i Danmark men Tina har sett hur det har växt i Sverige och på senaste tid har självhushållsintresset och intresset för det småskaliga ökat.  Idag är det många som frågar sig hur odlare mår när det gäller de grönsaker vi väljer att importera från utlandet till Sverige. Man frågar sig hur länge jorden kommer att hålla, medvetenheten ökar och vi vill veta var maten och saker vi köper kommer ifrån. Tina hoppas även att barnen ska få med sig vad saker och ting kommer ifrån och vara lite kritiska till hela konsumtionssamhället.

Det är mycket gifter som sprids i miljön och effektivisering sker på bekostnad av något annat. Kan man istället jobba med naturen istället för emot den kan man låta naturen vara natur. Att kunna skapa en odlingsoas där maskrosor och annat ogräs får finnas så kan naturen sköta sig självt på ett annat sätt, menar Tina.

De som söker sig till de olika kurserna är väldigt olika, men i princip alla som har intresse. Det är både människor som bor i lägenhet som vill odla på balkongen och människor som antingen redan har egen gård eller funderar på att skaffa en. För att hitta till kurserna som Tina håller i, och läsa mer om dem, kan man med enkla klick gå in på genevadnygard.se och anmäla sig, lära sig mycket matnyttigt om ”Naturens skafferi” men även mycket annat för att kunna ta tillvara på naturens resurser.

 – Jag vet inte riktigt ännu hur det blir i år med kurserna jag håller i på grund av corona… Men kurserna är populära!  Jag håller även i ympkurser där man får välja sitt eget fruktträd och ympa den sorten man vill ha, säger Tina.

Text: Mathilda Gustavsson

Läs också: https://vame.se/vinterodla-hur-gor-man/