Din guide till Kungsbacka

0
1950

Kungsbacka har länge varit en av Västsveriges viktigaste handelsplatser. Och så är det än idag. Strosa runt bland kullersten och pittoreska hus, köp frukt och grönt på en av Sveriges äldsta torgmarknader, handla delikatesser i en lanthandel från 1940, shoppa på Sveriges bästa citygalleria, promenera länga Kungsbackaån eller pröva fiskelyckan och få en lax på kroken. Vi har samlat några av våra Kungsbacka-tips, men det finns såklart mycket mer. Gå gärna in på visitkungsbacka.se för mängder av tips och inspiration.

Kaffe och bowls på Kaffebaren
Mitt inne i Kungsbacka ligger mysiga Kaffebaren. Här är man inte bara duktiga på kaffe utan här serveras även ljuvliga sallader, bowls, avocadomackor, juicer, fika och massa annat gott. Det finns också finfina alternativ till den som vill äta glutenfritt eller veganskt.

Botanisera bland design på Cosa Home Stories
Interiörbutiken Cosa home stories är något alldeles extra. Här är möbler och design det bästa man vet och det finns ett noga utvalt sortiment där bara det bästa är gott nog. Du hittar både designklassiker, välkända varumärken och mindre möbelföretag från både Skandinavien och resten av världen.

… och ät skandinaviskt mathantverk på Cosa Table
Rakt över innergården från Cosa Home Stories, på Kyrkogatan 13 i gamla stan ligger Cosa Table. Här står det skandinaviska hantverket i fokus både för mat och inredning. Tillsammans med små influenser från jordens alla hörn blir resultatet en tidlös och njutbar upplevelse. På menyn hittar du välkomponerade rätter tillagade på lokala råvaror allt efter vad säsongen erbjuder. Riktigt matintresserad? Boka Köksbordet där du får inblick i både köket och den kreativa andan.

Bröd & bakverk i gamla stationshuset
I gamla stationshuset i Kungsbacka ligger Bröd & Bakverk. Här bakas mängder av bullar, baguetter, croissanter och surdegsbröd på lokala råvaror. Här är det närproducerade viktigt och mjölken kommer från Wapnö gård och mjölet mals i antingen Berte Qvarn eller Limabacka kvarn.

Mer än Potatis på Potatiskällaren
Potatiskällaren är en matbutik med lanthandelskänsla. Hyllorna är fyllda med mängder av te, kaffe, honung, ägg, pasta, oljor och i den manuella disken hittar du ost, salami, oliver och andra delikatesser. Det är bara att välja och vraka bland alla godsaker. På potatiskällaren gillar man lokala odlare och leverantörer men du hittar också noggrant utvalda råvaror från Italien, Spanien och Grekland.

Luncha på Storgatan 1
På Storgatan 1 kan du njuta av härlig husmanskost i mysig 1800-talsmiljö. Med finess, kärlek och ett leende på läpparna lagas smakrika lunchrätter med de bästa råvarorna. Klassiker som kåldolmar, spätta och köttfärslimpa syns ofta på menyn och på fredagar är det finlunch. Med tillhörande fredagsdessert såklart.

Handla som förr hos Bröderna Nilsson
När du kliver in genom dörren till Storgatan 16 är det som att färdas tillbaka till en lanthandel från 1940. Du
handlar fortfarande över disk och expediterna är välklädda i vita rockar och de räknar ut vad du ska betala för hand. I nästan 80 år har du kunnat handla ost, te och andra delikatesser hos Bröderna Nilsson och historian sitter i väggarna.

Shoppa på Sveriges bästa citygalleria
Visst är det smidigt att hitta allt man behöver på ett och samma ställe. Och ännu smidigare är det när det ligger mitt i stan. En kort promenad från stadskärnan ligger köpcentret Kungsmässan. Här hittar du över 90 butiker, caféer och restauranger och det har flera år i rad blivit utsett till Sveriges bästa citygalleria. Så när du strosat runt i den mysiga stadskärnan kan du promenera bort till det prisbelönta köpcentret för ännu mer shopping.

Pröva fiskelyckan mitt i stan
Efter en dag med shopping och stadsliv kan det vara läge för en promenad längs Kungsbackaån. Varva ner med en promenad i rogivande natur eller pröva fiskelyckan mitt i stan. Barn under 12 år fiskar gratis och fiskekort för både stora och små finns på Kungsbacka Turistbyrå. Kungsbackaån är ett av Hallands bästa havsöringsvatten men du kan också få en lax, gädda, abborre eller sik på kroken.

Vidunderlig utsikt över Kungsbacka
En liten promenad från centrum ligger Kungsbackas första vattentorn – och troligen även Kungsbackas bästa utsiktsplats. Det tar ett tag att promenera den vindlade trappan upp till tornet, men det är mödan värd. När du tagit dig upp för de 179 trappstegen har du en storslagen utsikt över både Kungsbacka och Kungsbackafjorden.

Text:Visit Halland