Det är nåt med den glödande, trögflytande massan som genom några skickliga spinn, blås och tag med tången plötsligt förvandlats till ett vackert, skinande och ömtåligt föremål i glas. Det är inte svårt att förstå att Magnus Andersson, mer känd som ”Magnus Glasblåsare”, som fyraåring blev förtrollad av vad han såg när han besökte en glashytta i Glasriket i de småländska skogarna.
Han minns inte exakt vilken glashytta som han och hans mormor besökte den där dagen för snart 40 år sedan. Men att besöket satte spår, det kan man lugnt konstatera när vi stiger in i hans egna glashytta i Vilshärad. Här har han byggt upp en verksamhet som består av både eget kreativt skapande, beställningar från både företag, privatpersoner och prova-på kunder samt en hel drös med skolungdomar varje år, vilket är del av ett statligt projekt som heter ”Skapande Skola”.
Världens bästa jobb
Vad är roligast då?
– Allt! Jag har världens bästa jobb. Att få vara kreativ och skapa fritt är alltid roligt. Det brukar gå som bäst när jag spelar inspirerande musik i högtalarna som Therion, vilket är ett band som spelar melodisk hårdrock. En gång provade jag att spela Iron Maiden istället, men då åkte vasen i backen, så jag fick återgå till att spela Therion igen, skrattar Magnus och fortsätter: Men samtidigt älskar jag mötet med alla människor som kommer för att prova på. Före besöket är det många som tvivlar på att de faktiskt ska klara av att blåsa glas, men jag kan riktigt se hur de växer under sitt besök och oftast är de väldigt stolta över resultatet sen. Med lite handledning klarar de flesta att skapa något fint.
Din verksamhet går under namnet Steninge Glashytta, fast du håller till i Vilshärad, hur kommer det sig?
– Jag startade upp i Steninge och var där i 7 år. Det var bara nyligen, år 2017 som jag flyttade till Vilshärad. Jag behövde en ny lokal och hittade den här som var perfekt. Den är i plåt, har betonggolv och högt i tak, idealiskt när man jobbar med brandfarliga produkter som alstrar en hel del värme. Och det kändes inte som om jag var tvungen att ändra namnet bara för att jag flyttade, det var redan så väl etablerat, förklarar Magnus.
Folk blir nyfikna
Vilka reaktioner möter du när du berättar för människor du inte känner om ditt yrke?
– Ja, låt oss säga att jag alltid låter min fru få tala om att hon är sjuksköterska först. Inte för att det är ett tråkigt yrke alls, men folk tenderar att bli lite mer intresserade av mitt, skrockar Magnus och fyller i att den vanligaste frågan han får är om han bränner sig ofta, men det säger Magnus att han sällan gör nuförtiden.
Någon särskild konkurrens från andra glasblåsare känner Magnus inte av, tvärtom.
– Nej, vi är kanske runt 150 personer i Sverige som jobbar med detta på heltid och alla har vi våra egna kompetenser och specialiteter. Många av dem jobbar på något av de stora glasbruken, som Kosta Boda, men bland oss som har egna hyttor råder det istället en vilja att hjälpa varandra. Jag har exempelvis ett samarbete med Orranäs glasbruk, som går ut på att jag ställer ut och säljer vissa av mina produkter hos dem och de gör samma sak hos mig. Mina glasblommor är populära hos dem, men de gör inga blommor alls, så därför blir vi inte konkurrenter på det sättet, förklarar Magnus.
Bygga hyttsill
Magnus har fått en del hedervärda uppdrag genom åren. Som när han skapade unika pingisracket som delades ut till de olika tävlande lagen i Bordtennis-VM i Halmstad 2018, eller när riksdagen beställde inte bara en utan två av hans produkter att ha som presenter för att dela ut till besökare. Men självklart finns det drömmar kvar att uppfylla.
– Det hade varit väldigt häftigt att få ställa ut utomlands, så det planerar jag att göra någon dag när det blir läge. En annan sak som också är lite av en dröm är att arrangera en hyttsill, vilket är en gammal tradition från Glasriket i Småland där man kombinerar matlagning och glasblåsning. För 100 år sedan brukade luffarna steka sill på de heta ugnarna och sälja till besökarna, men idag brukar man servera dels salt sill, dels även isterband och annat småländskt på dessa event. Jag behöver bara hitta en kock så skapar vi en hallandsvariant av den klassiska hyttsillen, säger Magnus med ett leende.
Text: Amanda Hajney
Läs också: https://vame.se/de-bygger-gemenskap/