Lånat ljus

0
2312
Konstnären David Svensson aktuell med utställning på Hallands Konstmuseum.
Konstnären David Svensson från Skillingaryd är aktuell med utställningen "Lånat Ljus" på Hallands Konstmuseum.

För alla som har längtat efter en ny utställning på Hallands Konstmuseum, är det äntligen dags igen. Denna gång är det konstnären David Svensson, född i Skillingaryd men idag boende i Malmö, som står i fokus. David har varit verksam inom konsten i många år och har tidigare ställt ut såväl nationellt som internationellt. Och nu har alltså turen kommit till Halmstad. Med sin utställning Lånat ljus, ligger fokus, som så ofta hos David, på ljuset och dess många olika uttryck.

Den 24 oktober slår man upp portarna för utställningen Lånat ljus och besökarna kommer få en stor del av Davids samlade verk, varav några består av donationer till museet från David själv.– Vi är väldigt glada över David Svenssons generositet eftersom han berikat vår samling ytterligare, säger Magnus Jensner, museichef och ansvarig för utställningen Lånat ljus. 

Vad får man då inte missa som besökare av utställningen?

– Ett av verken, Old World Rise Again, är väldigt fascinerande och dessutom svår att missa säger Magnus leende, eftersom den består av ett ljusbord på närmare 3 x 3,5 m och är placerad på golvet. På bordet har David placerat lampdelar han samlat på sig genom många år, och med ljuset underifrån liknar verket en stad i ljus. 

David Svenssons konstverk "Old World Rise Again".
Ett av Davids mest spektakulära konstverk är ”Old world rise again” vilket är upplysta lampdelar som liknar en stad. Foto: David Svensson.


Effektfulla konstverk

Magnus fortsätter:

– Därtill har han en serie som heter Coverings, som består av bokpärmar som får nytt liv i andra kontexter.

Det finns också en del med stora sammetsdukar som David kammat på ett speciellt sätt och som gör dem effektfulla, berättar Magnus. Överlag är det en utställning som Magnus tror kan intressera en bred publik eftersom den innehåller föremål som man känner igen, som man kan relatera till, oavsett vem man är eller hur gammal man är. Föremål som nu förvandlats till konstverk.

– Det är en speciell utställning med speciella konstverk som måste upplevas på plats, avslutar Magnus.

Text: Amanda Hajney

Läs också: https://vame.se/varen-pa-hallands-konstmuseum/