Tidlös klassiker 70 år ung!

0
5478

Historien om en av Sveriges absolut största designikoner tog sin början i badrummet hemma hos Kajsa och Nisse Strinning i slutet av 40-talet.
Nisse behövde nämligen en hylla i badrummet och kom på att den perfekta hyllan skulle ha två gavlar av stegpinnar och hyllplanen skulle kunna placeras i valfri höjd. Redan några år tidigare hade Nisse formgett ett diskställ, kallat för Diskhyllan Elfa, där man för första gången använt metoden att doppa metallpinnarna i en form av plastlack för att undvika rost.
Till hyllan i badrummet användes samma metod och resultatet blev en flexibel hylla där man dessutom hade bokstöd inbyggda i hyllgavlarna. Enligt sägnen ska inte Kajsa ha varit lika entusiastisk över hyllan som Nisse men den blev iallafall tillverkad och upphängd i deras badrum.
1949 utlyste bokförlaget Bonnier en designtävling där de efterlyste en hylla som skulle vara både prisvärd och lätt att frakta, montera och installera.
Baktanken var såklart att förlaget skulle kunna sälja fler böcker om människor hade en bra hylla att ställa dem i. Av 194 bidrag tog paret Strinning hem segern i tävlingen och Stringhyllan var därmed född! Den enkla men geniala lösningen med det flexibla och samtidigt eleganta och minimalistiska systemet, som dessutom kom i ett platt paket, blev snabbt en succé.

Under följande år fortsatte Kajsa och Nisse att tillsammans utveckla sin hylla.
Kunderna kunde snart utöka och modifiera sina hyllor med bland annat fler hyllplan, skåp eller fällbara bord. String-serien utökades dessutom med bland annat tidningsställ och telefonbord och en variant med gavlar gjorda i plexiglas. Produktionen av denna så kallade Stringplex lades dessvärre snabbt ner då produktionen blev alltför dyr. Därför är den idag en av de mest eftertraktade stringhyllorna.

Stringhyllan blev omåttligt populär både i Sverige och utomlands, framför allt under 50- och 60-talet. Nisse fick flera utmärkelser för sin design, samtidigt som en mängd med kopior började att säljas. 1961 stämde String ett flertal företag som tillverkade kopior. Man tog hem striden och kunde sedan ta patent på sin hylla. Kännetecken för en äkta stringhylla är att hyllplanens ena sida har gångjärn för att man lättare ska kunna flytta hyllplanen utan att skruva ner gavlarna, samt att en äkta String ofta har stora etiketter med namn och information påklistrade.

Efter guldåren sjönk dock populariteten kring Stringhyllan och tillverkningen lades ner. Men på 90-talet blev den åter populär och bland annat mycket eftertraktad på loppisar och auktioner. Sedan 2005 nytillverkas Stringhyllan av String Furniture och Nisse Strinning själv var med och ritade den något nättare varianten Pocket String innan han dog 2006, 89 år gammal.Idag, 70 år efter den där idén i badrummet, så vilar inte bara böcker och prydnadssaker på paret Strinnings uppfinning. I sortimentet finns bland annat hyllor i stål för utomhusbruk, pocketvarianten, hatthyllor, skohyllor, pastellfärgade hyllor för barnrum och dessutom har hyllan oändliga kombinationsmöjligheter. Så historien om Stringhyllan är inte slut än och 2019 är året då vi firat denna 70-åriga designklassiker eller ”Hylljäveln”, som Nisse själv ska ha kallat den

Text:Rebecka Larsson
Bilder från stringfurniture.com

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här